VIP Dedaun Alam

Thursday, July 22, 2010

Mata Ayam

Pokok mata ayam biasa dijumpai tumbuh di ladang/kebun getah.

Buah mata ayam yang masih muda. Apabila masak, ia berubah menjadi merah

Nama Botani : Ardisia crispa/crenata
Famili : Myrsinaceae

Pengenalan

Pokok mata adalah tumbuhan spesis ardisia yang biasanya tumbuh liar di dalam semak, kebun getah dan kawasan terbiar. Pokok mata ayam boleh mebesar dengan ketinggian mencecah 3m. Ramai yang terkeliru di antara pokok mata ayam, mata pelandok, mata itik dan beberas. Ada yang berpendapat semua pokok tersebut adalah sama. Sebenarnya ia adalah pokok yang berbeza tetapi daripada spesis yang sama. Di Malaysia terdapat 75 spesis ardisia dan yang biasa dijumpai ialah ardisia crispa/crenata (mata ayam), ardisia elliptica(mata itek), ardisia odontophylla, ardisia oxyphlla (mata itek), ardisia villosa (mata pelandok) dan ardisia stylosa (beberas atau beras-beras). Pokok dalam spesis ini boleh dibezakan dengan ciri pokok, bentuk daun dan buah.

Kegunaan

Pucuk muda pokok mata ayam boleh dijadikan ulam. Buahnya yang berbentuk beri juga boleh dimakan. Bahagian buah yang boleh dimakan adalah kulitnya, biji buah mata ayam agak keras dan besar. Rasanya manis dan sedikit kelat. Daun pokok mata ayam yang dilumatkan dan ditampal pada bisul dapat digunakan untuk merawat bisul. Manakala daun muda dan pucuknya yang dihancurkan dan digunakan sebagai syampu dapat menghilangkan kelemumur.

3 comments:

  1. E-na pernah mkn buah mata ayam ni masa kecik2 kt kg....sedap gak..skrg tak pernah jumpa dah...

    ReplyDelete
  2. E-Na penah mkn buah ni ye. Pkk mata ayam ni byk tumbuh dlm kebun getah.Sy pn biasa mkn buah ni masa bdk2 dulu.Dh btahun x mkn dn tgk buah ni.

    ReplyDelete
  3. www.arvindguptatoys.com/arvindgupta/pippatrees.pdf have u read this?

    ReplyDelete