VIP Dedaun Alam

Tuesday, July 6, 2010

Kemunting Cina

Pokok kemunting cina yang berbunga putih dan ungu

Bunga kemunting cina putih


Nama Botani : Catharanthus roseus
Famili : Apocynacea

Pengenalan

Pokok kemunting merupakan tanaman hiasan yang juga dikenali dengan nama tapak dara, janda kedah, kembang sari cina, ros pantai. periwinkle, rumput jalang, madagascar periwinkle, capeperiwinkle, old-maid, rose periwinkle dan rosy periwinkle. Ia berasal dari Madagascar dan biasanya boleh dijumpai di kawasan pantai dan juga kawasan berpasir. Batangnya berkayu pada bahagian bawah dan bercabang banyak yang akan muncul dari batangnya. Daunnya berbentuk bujur memanjang dengan rerambut halus pada kedua-dua sisinya. Pokoknya membiak melalui keratan batang dan biji benih.

Kegunaan

Pokok kemunting cina warna putih dapat mengubati penyakit kanser. Daun, bunga dan buah dimasukkan dalam mulut dan dikunyah hingga lumat serta ditelan. Air yang terdapat dalam bunga, buah dan daun dapat diserap oleh sel-sel kanser dan mendesak atau menghilangkan sel-sel kanser. Rebusan daun dapat mengurangkan sakit haid dan merawat gigitan serangga.

Pokok kemunting cina mengandungi cantharanthine, leorosine, lochnerine, vindotine, akuamine, vincamine, vinleurosin dan vinrosidin. Bahan-bahan tersebut dapat mengubati dan merawat pelbagai jenis penyakit. Ia juga mengandungi vinbalistin dan vincristine yang digunakan dalam kimoterapi untuk rawatan kanser.

Pokok kemunting cina menghasilkan alkaloid vinblastine dan vinkristine yang boleh merawat leukemia dan darah tinggi. 20 gram kemunting cina putih atau merah(yang telah dikeringkan) direbus menggunakan 1000ml air dan diminum airnya dipercayai mengubati penyakit tersebut.

Pokok kemunting cina dikategorikan sebagai tumbuhan beracun. Ia hanya boleh diambil dalam sukatan yang telah ditentukan dan dibenarkan sahaja. Wanita hamil dan sedang menyusukan bayi tidak digalakkan untuk mengamalkan persediaan herba ini dan minta nasihat doktor sebelum menggunakannya.

3 comments:

  1. salam....kemunting cina mmg bunga dari zaman kita kecil2 lagi kan.....samapi la ni byk pesen dh kemunting cina...ada juga kaler merah menyala. Mai lah KL jln2 kat taman tentu dpt byk munge2 yg comel

    ReplyDelete
  2. Salam kak, bunga kemunting cina mmg popular dr dulu lg.Ada byk kaler bunga kemunting cina ni tp yg blh buat herba, bunga putih dn ungu shj. Nti la nk gi jln2 kat KL.

    ReplyDelete