Ramai yang mengenali pokok keladi dan biasa melihat keladi tumbuh liar di kawasan lembab atau berpaya dan ada jenis yang ditanam sebagai pokok hiasan. Ubi keladi dalam foto di atas adalah dari jenis keladi pinang. Ubi ini menjadi pilihan masyarakat Pantai Timur (Kelantan) ketika musim tengkujuh untuk direbus dan dimakan dalam cuaca yang agak sejuk. Ubi ini juga boleh diproses untuk dijadikan minuman dan dibuat pelbagai jenis kuih. Pokok dan ubinya pula boleh dijadikan bahan utama dalam masakan masyarakat Melayu.
salam tuan kebun..keladi pinang sekilo.....sedapnya kalo mkn ubi ngan air kopi...rasanya mahalkan ubi ni...kalo beli yg msk pun 5 biji tu dh rm 2.00
ReplyDeleteSalam kak, mmg sdp ubi keladi ni. Ubi yg dh dimsk tu beli kat mana? Mhl amat.. Ubi keladi segar ni hrganya RM3/kg.
ReplyDeleteubi tu beli kat pasar TM la...cucuk ngan lidi tu..halus bangat ubinya
ReplyDelete