VIP Dedaun Alam

Sunday, January 31, 2010

Lempoyang

Pokok lempoyang
Nama botani: Zingiber zerumbit.
Famili: Zingeberaceae

Pengenalan
Lempoyang merupakan tumbuhan dari keluarga zingerberaceae. Ia biasa tumbuh liar tapi banyak juga yang ditanam di sekitar rumah dan kebun kerana khasiatnya dalam bidang perubatan herba. Ia mempunyai bunga berbentuk kon berwarna merah dan mampu bertahan lama.

Kegunaan
Lempoyang merupakan herba utama dan dicampur dengan daun-daun herba lain untuk dijadikan sebagai rebusan mandian herba wanita lepas bersalin. Rebusan daun lempoyang terbukti dapat memberi kesegaran dalaman dan luaran kepada golongan wanita lepas bersalin. Lempoyang juga boleh membantu mengatasi masalah kurang selera makan. Rizom muda lempoyang dimakan secara berteusan sebagai ulam boleh digunakan untuk menambah selera makan. Rizom muda yang dimakan mentah baik untuk wanita yang ingin mengekalkan awet muda. Air rebusan rizom muda lempoyang membantu melegakan atau mengubati sakit perut.
Info tambahan : Mengikut kajian yang dibuat oleh saintis Institut Biosains UPM, lempoyang mempunyai kemampuan rawatan yang sama seperti ubat antikanser komersial selain tidak membunuh sel-sel normal manusia.

3 comments:

 1. terima kasih dan tahniah kerana peka!!

  produk dari kajian (institut Biosains UPM)

  http://www.etlingera.com.my/

  ReplyDelete
 2. Adakah bunga lempoyang mempunyai khasiat?

  ReplyDelete
 3. Di mana Saya boleh dapat benih lempoyang?

  ReplyDelete