VIP Dedaun Alam

Thursday, January 21, 2010

Kunyit

Pokok kunyit

Nama Botani : Curcuma domestica
Nama Lain: Kurkum (Arab), jiang huang, yu jin(China), Indian Saffron, kunir(Indonesia), kondin, temu kuning, ukon.
Famili: Zingerberaceae

Pengenalan

Kunyit adalah tumbuhan herba yang menjadi antara bahan utama dalam masakan masyarakat Asia dan kunyit telah digunakan sejak turun temurun lagi. Kunyit hidup subur dikawasan lapang dan terdedah kepada cahaya matahari. Ketinggian tumbuhan ini melebihi satu meter. Rizom kunyit berwarna kuning, sedikit bersisik, berbentuk memanjang dan berjejari. Daunnya licin, berwarna hijau, berbentuk bujur dan meruncing dihujung, berbau harum serta mempunyai tangkai yang panjang. Pokok ini mengeluarkan bunga berwarna kuning yang terdapat di celah-celah daun muda.Isi kunyit selalunya terdiri dari ibu kunyit yang dikelilingi oleh cabang-cabang.

Kegunaan

Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya ibu selepas bersalin. Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Manakala masyarakat Cina percaya isi kunyit boleh melancarkan peredaran darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku. Di Thailand kunyit digunakan untuk merawat bisa patukan ular tedung. Dalam ilmu perubatan Hindu, kunyit disyorkan sebagai pes untuk mengubati penyakit kulit, dan depilatori.

Kunyit mempunyai sifat anti-radang,antioksida,anti kanser, pelindung hati. Kandungan kimia kunyit terdiri daripada minyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol, d.kamper, dan kurkurmin.

Dalam perubatan tradisional melayu kunyit digunakan untuk mengubat tekanan darah tinggi,demam kuning, cirit-birit, meningkatkan selera makan, mengubat sakit perut, sembelit, kencing berdarah, radang ginjal dan menyegarkan badan. Cara penggunakan untuk penyakit diatas ialah dengan cara menumbuk kunyit hingga halus, campurkan air dan tapis hampasnya dan diminum sekali sehari selepas makan.

Kunyit juga banyak digunakan sebagai bahan ubatan dalam kosmetik keluaran tempatan. Ia juga dijadikan rawatan selepas bersalin. Biasanya rizom kunyit akan dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang untuk mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.

Kunyit yang dikisar bersama pegaga biasa dimakan seminggu sebelum kedatangan haid dan ini dikatakan dapat menghilangkan masalah keputihan dan vagina yang terlalu berair dan dapat meningkatkan keintiman hubungan suami isteri. Kunyit juga dikatakan dapat menjadikan penggemarnya awet muda.

Beberapa kajian yang telah dibuat menunjukkan kunyit boleh membantu proses penghadaman dan mengurangkan 'gas' atau angin dalam perut. Ianya juga boleh digunakan sebagai tonik bila dicampurkan dengan manisan dan minyak bijan untuk membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan darah merah. Kunyit yang dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal gatal, kudis, sakit sakit lutut, sendi dan ruam.

Daun kunyit biasanya digunakan untuk memberi aroma dan warna kuning kepada masakan seperti rendang, gulai dan sebagai pembalut ikan atau daging yang dibakar. Dalam perubatan, ia digunakan sebagai antioksidan, antibakteria, antiradang dan antikanser.

Kunyit juga berupaya menyembuhkan luka di dalam badan, mengecutkan peranakan bagi wanita yang baru bersalin, membersihkan dan menghalang pembekuan darah, melancarkan peredaran darah, membantu proses pencernaan serta menghilangkan selsema. Ia juga dikatakan dapat menyembuhkan luka, terseliuh dan kudis.

Sebagai ubat luar, kunyit dicampurkan dengan minyak kelapa dipakai sebagai ubat luka. Pada penyakit cacar dan cacar air, satu lapisan serbuk kunyit akan memudahkan proses pengeringan luka. Kunyit juga sering dipakai sebagai ubat otorrhoea (penyakit telinga bernanah).

Kunyit juga digunakan untuk menyembuh radang selaput hidung yang menyebabkan penyumbatan hidung atau beberapa gejala flu yang lain. Kunyit yang disapu pada hidung bayi dapat melegakan hidung tersumbat akibat selesema.

Air rebusan kunyit diketahui sebagai ubat cirit-birit dan penambah selera makan. Untuk penyakit bronchitis dan batuk, air rebusan kunyit, jahe dan gula merah dapat mengubatinya sekiranya diminum secara teratur. Campuran kunyit dan kayu manis ternyata berpeluang mengubati penyakit diabetes. Ramuan tersebut dapat melipatgandakan kebolehan kerja insulin untuk menguraikan glukosa. Kurkumin yang memberi warna kuning pada tanaman ini berperanan sebagai antibakteria dalam proses penyembuhan luka.

No comments:

Post a Comment