VIP Dedaun Alam

Wednesday, February 3, 2010

Serai Wangi

Pokok serai wangi yang mempunyai bungaNama Saintifik: Cymbopogon nardus
Famili: Gramineae

Pengenalan

Serai wangi merupakan tumbuhan daripada keluarga rumput iaitu gramineae. Ketinggian pokok serai wangi adalah diantara 1-1.5 meter. Daunnya berwarna hijau muda, tirus, hujungnya runcing, kasar dengan urat yang selari dan panjangnya mencapai sehingga 80cm, manakala lebarnya diantara 2-5 cm. Ia mempunyai aroma yang wangi dan lebih kuat berbanding serai biasa untuk masakan. Tidak seperti serai untuk masakan, serai wangi mampu mengeluarkan bunga apabila telah matang, iaitu melebihi lapan bulan selepas ianya ditanam.

Kegunaan

Serai wangi telah lama digunakan untuk menghasilkan minyak urut kerana keberkesanannya untuk mengatasi masalah kebas, lenguh, gigitan serangga dan kembung perut.

Daun serai yang dibalut dengan besi atau batu tungku yang dipanaskan di atas api digunakan untuk bertungku. Ia menolong untuk merawat masalah urat saraf, lenguh otot atau sendi, mengecutkan rahim yang bengkak, memecahkan lendir, darah dan angin. Daun serai bersama jintan hitam yang dilumatkan sehingga menjadi pes, kemudian ditampal pada dahi boleh mengurangkan dan melegakan sakit kepala semasa dalam pantang.

Serai wangi sering digunakan dalam rawatan tradisional selepas bersalin dan ia juga membantu untuk melegakan pening kepala. Air rebusan serai wangi, gandarusa dan daun sirih digunakan sebagai mandian atau dibasahkan pada kepala dan dilapkan pada seluruh badan. Daun serai wangi yang kering boleh digunakan untuk penghalau nyamuk atau serangga. Terdapat banyak produk penghalau nyamuk di pasaran yang menggunakan serai wangi sebagai bahan utamanya.

Serai wangi juga ditanam secara komersial untuk penghasilan minyak pati yang dikenali sebagai citronella oil untuk pasaran antarabangsa. Citronela oil mengandungi sitronelal dan geraniol yang digunakan sebagai bahan asas pembuatan ester-ester seperti hidroksi sitronelal, genaniol asetat dan menthol sintetik. Ia mempunyai sifat yang lebih stabil dan menjadi bahan penting dalam pengeluaran produk berasas wangian. Hidroksi sitronelal pula penting untuk pembuatan produk jenis sabun dan minyak wangi. Menthol adalah bahan asas untuk ubat batuk, ubat gigi dan pencuci mulut.


Segelintir masyarakat Melayu mempercayai pokok serai wangi yang telah mengeluarkan bunga akan menghasilkan batu permata. Pada mereka batu tersebut mempunyai beberapa khasiat dalam bidang perubatan dan mistik. Secara jujur saya sukar untuk mempercayainya kerana bagaimana pokok serai boleh menghasilkan batu yang mempunyai 'hikmat' tertentu. Pokok serai yang saya ambil foto (foto di atas) juga telah berbunga. Apakah ada batu hikmat dalam akarnya? Tiada siapa yang berminat untuk mencarinya kerana mereka yakin dengan kuasa Allah(swt) dan tidak pada batu.

1 comment: