VIP Dedaun Alam

Wednesday, February 10, 2010

Memali

Pokok memali

Nama Botani : Leea Indica Merr
Famili: Leeaceae
Nama Lain: Mali-mali, merpati padang, jolok-jolok, bandicoot berry

Pengenalan

Pokok memali merupakan tumbuhan jenis renek yang dipercayai berasal dari India. Ia biasanya tumbuh liar di kawasan belukar atau semak. Pokok ini mencapai ketinggian sehingga 4m. Daunnya jenis majmuk, urat daun yang jelas, permukaan luar daun berkilat dan bahagian tepi daunnya yang bergerigi(rujuk foto). Pokok memali membiak melalui biji benih(cara semulajadi) atau keratan batang (oleh manusia).

Kegunaan

Daun dan akar pokok memali boleh digunakan untuk mengubati cirit-birit. Daunnya juga boleh digunakan untuk proses memeram buahan seperti pisang, nangka, bacang dan lain-lain supaya cepat masak.

Cecair daripada daun pokok memali yang ditumbuk sehingga lumat digunakan untuk merawat luka dengan menyapu cecair ke bahagian luka tersebut. Akar memali juga merupakan ramuan campuran antara beberapa jenis herba lain seperti pucuk buluh, akar dan duri buah mengkuang tikus, akar rumput senayan halus, daun dan akar pokok mempelas kasar dan akar daun tepus kerai yang direbus bersama-sama kemudian diminum boleh merawat penyakit batu karang.

5 comments:

 1. salam adry...hilang pulak comment tadi...agaknya peristiwa memali tu ..kg tu berasal dari nama pkk ini kut

  ReplyDelete
 2. Salam kak.. Mgkn juga nama kg memali sempena pkk ni sbb pkk memali jns pkk liar dan byk kat kwsn kg.

  ReplyDelete
 3. Buah pokok memali juga boleh mengubati ketuat..

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum dan salam sejahtera.Adakah pokok memali dan pokok senayan merupakan pokok yang sama...!?? Saya begitu menghargai bila ada reply dari pihak-pihak yang sudi ikhlas membalasnya.Terima kasih (dikenali senayan dalam kawasan utara tanah air)

  ReplyDelete
 5. Terbaru ada orang kata boleh mengubati kencing manis, darah tinggi, dll. Caranya dgn mengambil segengam daun yg di racip bersama dahannya dan di rebus dan minum airnya.

  ReplyDelete