Buah dan daun limau purut.
Nama Botani: Citrus hystrix DC.
Nama Lain: Limau purut (Melayu), Jeruk Purut (Indonesia), Bai makrut (Thailand), Keiffer lime; Kaffir lime (Inggeris)
Famili: Rutaceae
Nama Lain: Limau purut (Melayu), Jeruk Purut (Indonesia), Bai makrut (Thailand), Keiffer lime; Kaffir lime (Inggeris)
Famili: Rutaceae
Pengenalan
Tanaman saka ini berasal dari Asia dan telah ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Habitatnya ialah di kawasan subur yang bersaliran baik dan banyak ditanam disekitar rumah sahaja. Kulit buah limau purut adalah berkedut, tebal, dan isinya tidak berapa berair. Tumbesaran pokok adalah perlahan berbanding dengan spesies limau lain. Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 30 m. Daunnya yang bersayap memberi gambaran dua helai daun yang dicantumkan hujung ke hujung.
Khasiat dan Kegunaan
Daun limau purut banyak digunakan dalam masakan seperti tom yam kerana bau dan rasanya yang unik. Ia juga digunakan sebagai ramuan ubatan dan juga bahan untuk mandi wap. Selain berkesan sebagai penggalak antitumor atau pencegah kanser, limau purut juga boleh digunakan untuk mencuci rambut dan mulut serta boleh membunuh pacat. Ekstrak minyak patinya boleh digunakan sebagai aromatherapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri. Limau purut juga berupaya merawat luka, lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang perjalanan darah.
No comments:
Post a Comment