VIP Dedaun Alam

Wednesday, August 4, 2010

Sambung Nyawa

Pokok sambung nyawa

Nama Botani : Gynura procumbens Lour.
Famili : Asteraceae

Pengenalan

Pokok sambung nyawa adalah tumbuhan yang berasal dari Myanmar dan China. Pokok sambung nyawa ini juga dikenali dengan nama akar sebiak, kelemai merah dan daun dewa. Ia mempunyai perubatan yang sangat tinggi dan banyak digunakan di Malaysia, Indonesia dan Thailand. Pokok ini mampu tumbuh sehingga 6 meter sekiranya mendapat sokongan atau memanjat pokok lain. Tanpa sokongan atau memanjat pokok lain, pokok sambung nyawa akan menjalar di atas tanah. Terdapat dua jenis sambung nyawa iaitu sambung nyawa hijau (rujuk foto) dan sambung nyawa ungu (dikenali sebagai daun dewa). Ia menyukai kawasan yang redup dan berkelembapan sederhana. Pokok ini boleh dibiakkan melalui keratan batang. Bunga sambung nyawa berwarna jingga kekuningan tetapi ia sangat jarang berbunga.

Kegunaan

Daun sambung nyawa mengandungi flavonoid, glikosida kuersetin, fenoleat asid, triterpenoid, alkaloid, saponin dan tannin. Sambung nyawa bersifat sejuk dan neutral. Ia boleh digunakan untuk menurunkan panas badan, merawat sakit limpa, sakit ginjal, sakit kulit, menurunkan tekanan darah, menurunkan kandungan gula dalam darah, antimicrobial, antikarsinogenik, sitotoksik terhadap sel kanser, hipertensi, strok, penyakit jantung, kolesterol tinggi, diabetes, radang pita suara, radang tengkuk, batuk dan sinusitis.

Daun sambung syawa berkhasiat untuk mengurangkan kadar kolestrol dan menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga digunakan untuk merawat sembelit, kencing manis, kanser dan masalah buah pinggang. Ia biasanya dimakan mentah sebagai ulam kerana dipercayai dapat mengurangkan risiko mendapat serangan sakit jantung. Namun begitu, pengambilan secara berlebihan daun segar atau jus segar herba ini boleh menyebabkan rasa loya, mual dan muntah kerana cecair daun ini bertindak menurunkan kandungan gula dalam darah. Bagi mereka yang mempunyai tekanan darah rendah tidak digalakkan mengamalkannya sebagai perubatan herba. Daun yang dikeringkan dihancurkan dan dicampur dengan minyak untuk digunakan sebagai minyak salap merawat ruam.

Ia juga digunakan dalam rawatan untuk penyakit ginjal, disentri, radang kerongkong, menghentikan perdarahan, resdung, mengatasi masalah haid yang tidak teratur, melancarkan fungsi ginjal dan gigitan binatang berbisa. Umbi pokok ini digunakan untuk merawat bengkak, patah tulang dan darah beku yang disebabkan oleh lebam.

4 comments:

 1. Assalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pokok2 herba & ulaman...stok anak pokok rerama hijau & stevia pun ada..lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor..harga berpatutan dan perkhidmatan pos juga disediakan..hubungi D'Kaduk Herbs & Floral : 0123106846 -Faizal@ 0122440099 -Azizi

  ***kami juga ada 4 jenis pokok sambung nyawa:
  -hijau
  -batik
  -merah
  -hitam

  ReplyDelete
 2. sudah tanam 2 pokok.sudah dapat hasil.tiba2 satu malam ,sejenis siput.nama nya siput babi serang dan makan hampir2 kehabisan..binatang pun tau khasiatnya.

  ReplyDelete