VIP Dedaun Alam

Monday, March 29, 2010

Betik

Pokok betik yang mempunyai cabang
Nama Botani : Carica Papaya
Famili : Caricaceae

Pengenalan

Pokok betik biasanya ditanam di sekitar rumah dan ladang. Pokok betik tumbuh secara menegak dengan batang tunggal tetapi ada juga yang mempunyai beberapa cabang. Daun betik berbentuk pelepah iaitu mempunyai satu daun pada setiap pelepah. Pokok betik mengeluarkan bunga dan berbuah sepanjang masa. Pokok ini mengeluarkan buah yang lebat pada batangnya. Buahnya berwarna hijau sebelum masak, manakala apabila masak berwarna kuning kemerahan.

Kegunaan

Daun betik boleh digunakan untuk membersihkan lumut pada kulit kerang. Daun betik yang muda ditumbuk bersama sedikit temu hitam dan garam sehingga lumat dan dicampur sedikit air, kemudian diminum air campuran tadi untuk merawat demam panas. Bagi mengubati ketuat, getah disapu pada ketuat itu dua kali sehari selama satu minggu.

Buah betik masak dapat membantu penghadaman protein, lemak dan karbohidrat. Buah betik juga dapat mengurangkan asid di dalam perut, merawat ulser dan dapat merawat masalah kulit seperti luka akan menjadi cepat sembuh. Buah betik kaya dengan vitamin C. Ia juga baik untuk merawat hemoroid dan sembelit. Pucuk betik boleh mengubati darah tinggi. Getah daripada buah betik muda boleh digunakan untuk mengatasi tumit yang pecah-pecah dengan menyapu getah pada bahagian tersebut.

No comments:

Post a Comment