Tuaian pertama peria yang jadi tajuk entri blog sebelum ini. Ianya bukan peria katak tapi disahkan sebagai peria kampung oleh ayah mertua saya yang banyak ilmu dalam pertanian. Katanya, peria jenis ini makin payah nak jumpa sekarang ni. Peria jenis lama sebelum munculnya peria klon baru. Kacang botor juga adalah tuaian pertama.
Salam en adry..oo tu peria kampung..mcm peria katak ya..cuma wrna peria katak lagi hijau kan?ni baru tngok peria kmpung.slalu tengok peria yang besaq tu ja kat pasar..sya ada semai benih peria katak..tp dah lbih seminggu tak tmbuh apa pun.huhu..sedey...
ReplyDeleteooo beza ek peria katak dengan peria kampung? rasa tetap sama ke? tgk je pun dah rasa mcm sedapnya buat ulam cecah sambal kelapa.
ReplyDeleteperia tu sedap wat goreng ngan cili dan telur hancur... nyam nyam..
ReplyDeletebendi singa atau bendi emas tu en.adry. Sama panjang dengan kacang botol. (sangat panjang) Kenyang makan bendi.
ReplyDeleteKacang botol tu nampak sedap kalau buat ulam. :)
nampaknya tak beli le sayur kat pasar,....
ReplyDeletetu macam2 ada....
As-salam, Adry
ReplyDeleteSegar & ayu belaka tu. Yang mana jadi ulam mentah, yang mana akhirnya masuk belangan?
salam en adry,
ReplyDeleteseronok kan dah berhasil ni...peria kampung tu beza ke rasa ngan peria katak...sy suka celor dulu..kemudian grg sekejap dgn sos tiram pecahkan telor...kacang botol sy br berbuah 1 susah betul selepas byk kali bunga keluar
@hitomi lavender
ReplyDeleteAs salam Yana,
Mula2 tgk buah peria ni saya ingatkan ianya peria katak tp bentuk dan warna kulitnya berbeza. Peria kampung ni baka peria jenis lama, skrg dh ada klon baru yg besar, pjg dan krg pahit spt yg Yana tgk kat pasar tu.
Kulit biji benih peria kena pecahkn sedikit kat bhgn mata tunasnya supaya ia mudah bercambah. Kalau tak, ia akan rosak sbb kulitnya terlalu keras.
@AbbotCottage
ReplyDeleteBentuk buah hampir sama tp warna dan rasanya berbeza. Peria tak begitu, peria yg ni agak pahit tp sedap digoreng bersama telur.
@JaSSNaNi
ReplyDeletePeria yg saya petik tu mmg digoreng bersama telur yg dipecahkan. Buh lada besar..nyum..nyum..
@Ibu Qistina
ReplyDeleteBendi yg dlm foto tu bendi singa baka F1, ia sedap dan rangup berbanding bendi emas.
Kacang botor paling mudah dimakan sbg ulam. Kalau rajin, kita blh buat kerabu.
@zul permatang badak
ReplyDeleteSaya tanam jenis sayur yg saya suka. Dah tak kena beli kat pasar utk jenis sayur yg tersenarai dlm kebun kecil.
@Temuk
ReplyDeleteAs salam cikgu,
Peria kampung dan bendi tu tu masuk belanga, kacang botor saya makan sbg ulam.
@nadia rashid
ReplyDeleteAs salam Nadia,
Rasa peria kg dan peria katak berbeza sbb peria kg lbh pahit tp sdp digoreng bersama telur.
Kacang botor yg saya tnm ni rajin berbuah biarpun pokoknya satu. Setiap tangkai daun ada dua atau sebiji buah.