Ulaman segar yang boleh didapati di sekitar rumah. Mungkin ulaman yang tersenarai di sini tidak dikenali ramai pembaca seperti pokok beluntas.
Pucuk beluntas. Boleh dimakan mentah atau dimasak lemak. Pucuk sedikit payau.
Umbut lengkuas. Tidak dijual di pasar rasanya. Umbut lengkuas dicabut, dibuang kulit luar dengan cara memotong dan membelah kulit yang keras sehingga umbut lembut berwarna putih diperolehi. Umbut ini dicelur sebelum dimakan sebagai ulaman.
Pucuk kaduk. Dicelur sebelum dimakan. Pucuk kaduk agak berbau tapi ia berkhasiat untuk kesihatan kita.
Rebung. Dibersihkan, potong nipis dan dicelur.
Assalam En daun daun beluntas tu akk tak pernah mkn lagi, oh rupanya umbut lengkuas boleh buat ulam ke, tak tahu lak akk, kalo yg bunga2 tu akk tau la, kadok tu akk mkn yg colek je, yg ulam tak pernah cuba lagi, sedapp kut
ReplyDeleteAs salam kak rosa, pkk beluntas tu ayah yg tnm. Ada kat blkg umah. Krg minat sbb rasanya yg payau. Umbut lengkuas mmg sdp. Nk buat ulam tu yg pyh skt. Nk kna cabut, lps tu belah ambik umbut kat dlm. Celur dn cicah.. Mmg sdp. Pucuk kaduk tu sdp tp ada bau. Selalu jg mkn.
ReplyDeletesemua ni ditanam sendiri ke? rajinnya..
ReplyDeleteSaya suka tanam pkk tp yg dlm n3 ni semua ayah mertua saya yg tanam. Tlg kutip dn mkn je..hehe..
ReplyDeletepucuk beluntaih tu sedap woo..selalu beli kat pasar malan,cicah ngan budu.mmg besh..kat tepi umah ke tu?nnt chop eh..kalau sapa lngkv.
ReplyDeleteSedap ke pucuk beluntaih tu? Krg minat nk mkn sbb byk pilihan ulaman lain. Pkk ni ada kat blkg umah, blh pi petik bila2 masa. X brpa pndg pucuk ni sbb pucuk tere selalu ada stok...hehe..
ReplyDeletebeluntas - x penah tau
ReplyDeleteumbut lengkuas - xtau pon buleh makan :P
pucuk kaduk - xtau gak, mcm sireh pon ye...hehehe
rebung - penah makan, tp x wape nak enjoy.. :)
senang ye kalau ada tanah sendiri, buleh tanam dan main petik2 je... :)
umbut lengkuas sedap buh dalam kerang singgang.....
ReplyDeleteatau sayur air cekur manis.....
umbut lengkuas pon orang mkn eh...x rsa pedas ke?
ReplyDelete:zul permatang badak
ReplyDeleteTak pernah masak umbut lengkuas mcm tu. Biasa mkn sbg ulam je. Blh cuba ni..
:ezzyra
ReplyDeleteUmbut lengkuas ni sdp tau. Tak rasa pedas pn... Lembut je bila dikunyah.
pucuk kaduk,buat masak air sedap..
ReplyDeleteTak pernah pulak saya mkn masakan pucuk kaduk masak air ni. Selalunya jenis masak lemak je. Kena cuba ni. Resepi nk kena cari dulu sbb tak tau..hehe..
ReplyDeletelum pernah mkn pucuk beluntas...pucuk kaduk pun lum try wat ulam wat masak lemak siput sedut je...tapi rebung tu fav!
ReplyDeleteWALAUPUN TENGOK GAMBAR TP TETAP TAK KENAL PUCUK BELUNTAS TU
ReplyDeletepucuk kaduk buat masak lemak,sedap jugak....masak air kena lawan sama sambal belacan,baru ok...
ReplyDelete:E-na Lovely Kitchen
ReplyDeleteE-Na ena cuba mkn pucuk beluntas ni. Sdp rasanya. Pucuk kaduk sdkt berbau tp berkhasiat. Rebung mmg sdp sbb rasanya manis..
:kasihibu
ReplyDeletePokok beluntas ni biasanya tumbuh atau hidup di kawasan berpaya. Pucuknya ada dijual di sesetengah tempat.
:muazlumut
ReplyDeleteMasak air pucuk kaduk kena ada sambal belacan baru best ye. Nti nk tnya org rumah masakan jnis ni.
elie tak penanh amek tau pasal ulam2 ni, tapi suka makan kalao ada sambal belacan! yummy!
ReplyDeleteMkn ulaman ni blh awet muda dan baik utk kesihatan kita. Contohnya, pucuk gajus boleh membersihkan toksin dlm badan kita. Suka sambal belacan tu msti kena suka mkn ulam juga.. Baru ok..hehe..
ReplyDelete