VIP Dedaun Alam

Friday, February 22, 2013

Kebun Kecil Tepi Pagar - Multi Purpose Gardening Tool

Kali ini saya perkenalkan alat berkebun serbaguna yang sesuai digunakan oleh pekebun kecil/penanam sayur kecil-kecilan. Ianya praktikal dan mudah dibawa. Tak perlu lagi nak usung berbagai alatan semasa berkebun.

Boleh diubah menjadi sudip/skup tanah. Berguna sebagai penggembur, merumput dan membaja. Nak tebang pokok balak pun boleh, itu pun kalau larat..hehe.. Bila rasa haus, boleh buka penutup botol dan minum air.

Bahagian ini sangat berguna untuk kerja mengalihkan anak-anak pokok dari tempat semaian ke tempat baru. Ia juga digunakan sebagai alat untuk membuat lubang pada tanah.

Bertukar menjadi cangkul kecil.

Transformasi yang penuh daripada alat berkebun serbaguna ini.




29 comments:

  1. Assalammualaikum Tuan,
    ala beli kat mana ya, berapa kosnya?..saya nak, boleh tolong belikan dan poskan? saya bankinkan ongkosnya.Saya nak beli.Boleh tolong ke?

    ReplyDelete
  2. Praktikalnya. Mmg ketiadaan cangkul sekarang ni. Sila share maklumat ttg harga dan tempat dibeli.

    ReplyDelete
  3. Ass salam che adry,
    wah..betl2 serbaguna nie..mcm power rangers lak blh bertukar2..murah ker mahal alat nie che adry..

    ReplyDelete
  4. @Nudabuffy
    Best sbb tool ni blh transform jadi mcm2 bentuk.

    ReplyDelete
  5. @puteri purnama
    Wa'alaikumusallam cikgu,
    Gardening tool ni saya beli kat kedai hardware, bhgn alatan pertanian. Hrganya tak smpai RM20. Cuba cikgu gi cari dulu, kalau takde saya blh tlg belikan nanti.

    ReplyDelete
  6. @zamzurina zulkafli
    Memang praktikal sbb saya dah tak perlu bawa mcm2 peralatan utk berkebun. Bawa satu ni, dh blh buat byk kerja. Hrganya, RM18.90 saja. Blh beli di kedai hardware, bhgn alatan pertanian/landskap.

    ReplyDelete
  7. @ummuaidan
    Tool ni mmg serbaguna. Saya dok guna yg ni skrg. Senang sikit kerja. Nk alih anak2 pokok pn mudah. Blh bertukar bentuk mcm Transfomer ni. Murah je hrganya sbb saiznya kecil.

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah ada org jual kat kedai hardware tu. Alat ni dijual dlm sarung bercorak celoreng(askar). Kalau nk mudah, copy atau snap foto alat ni dan tunjuk kat tuan kedai/jurujual.

    ReplyDelete
  9. Saya rasa kalo pergi kedai harware biasa tak da kut...biasa kalo tools mcm ni ada dekat kedai hardware besar2 macam ace hardware gitu...tekaan saya sahaja. Saya pun berminat jugak..praktikal sangat. Tak payah bawak banyak2 barang.

    ReplyDelete
  10. Terimakasih tuan.
    Saya ikut cadangan, cari dulu dikedai..kalau tak ada saya akan berhubung melalui email.

    ReplyDelete
  11. Salam Adry,

    Wah bagusnya bukan 3 dalam satu, banyak dalam satu! Insya-Allah nak cari jugalah! Info yg cukup bermanfaat!

    ReplyDelete
  12. @Ibu Qistina
    Tool yg saya beli ni di kedai hardware yg besar. Separuh brg dlm kedainya adalah peralatan yg pelbagai. Nak buat keja dlm kebun dah tak perlu bawa byk peralatan, saya bawa yg ni je.

    ReplyDelete
  13. @puteri purnama
    Ok, cikgu cuba cari dulu. Kalau tak ada, InsyaAllah saya blh tlg.

    ReplyDelete
  14. @Ummu Madihah
    As salam mak aji,
    Alatan ni bkn 3 dlm 1 tp byk dlm satu. Utk buka tutup botol tu je yg saya blm guna, yg lain2 dah dicuba. Memang ia praktikal dan plg bagus, besinya jenis keras.

    ReplyDelete
  15. baru tahu pula nama benda-benda tu. heheh

    ReplyDelete
  16. Assalam
    Itu satu inovasi yang bermanfaat. Teringat pula kepada "swiss-knife" yang dalamnya ada pisau, gunting, geraji, dll. Bagaimana kualiti besinya? Mungkin bahagian-bahagian yang boleh dilipat-buka perlu dibubuh minyak sekali sekala, ya?

    ReplyDelete
  17. Menarik ni.. nak kena cari jugak la..

    Makchaq ada post satu perosak pokok kari, tak tau la ulat ke serangga, nak minta Adry tolong jelaskan.. boleh tengok gambaq kat blog makchaq..

    ReplyDelete
  18. Wahhhh mcm alat power ranges la, akk tak pernah jumpa la alat mcm ni, bestnya kalo dpt, nampak pun kuat juga tu

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum tuan,
    dah cari benda ni dikedai dan supermarket bahagian yg sepatutnya, siap tunjuk gambar, mereka kata tak ada.Tolong belikan saya.Saya perlukan alat ni.email saya puteripurnama2@gmail.com. saya tak tahu email tuan.

    ReplyDelete
  20. @MarnieyZ
    Nama tool tu saya sendiri yg letak sbb ia serbaguna. Nama betulnya saya tak tau..hehe..

    ReplyDelete
  21. @Temuk
    As salam cikgu,
    Ini satu inovasi kecil tp sgt berguna bagi saya. Rekaannya tak pernah mendapat publisiti. Besi yg digunakan jenis kualiti tinggi dan sgt keras. Saya selalu gunakan alat serbaguna ni, jadi tak perlu bubuh minyak. Jika disimpan utk tempoh lama, lbh baik disapu/sembur minyak pelincir.

    ReplyDelete
  22. @mak chaq
    Bagus kalau kita ada tool yg mcm ni sbb ia blh guna berbagai cara.

    Nanti saya pi tgk jenis serangga perosak tu.

    ReplyDelete
  23. @EmbunRosaliza
    Alat serbaguna blh bertukar bentuk mcm robot Transformer...hehe.. Alat berkebun serbaguna ni sesuai kalau kita peminat landskap dan berkebun.

    ReplyDelete
  24. @puteri purnama
    Wa'alaikumusallam cikgu,
    Mungkin stok tool ni blm ada di sana. Ok, saya akan hubungi cikgu melalui emel.

    ReplyDelete
  25. Ramai yg tak pernah tgk multipurpose tool. Saya pn secara kebetulan jmpa masa pilih gardening tools.

    ReplyDelete
  26. saya berminat jugak nak beli tool ni? kat hardware mana? boleh tolong belikan?

    ReplyDelete