VIP Dedaun Alam

Tuesday, May 7, 2013

Kebun Kecil Tepi Pagar - Keladi Johor


Keladi Johor antara tanaman sayuran tradisional yang saya tanam dalam kebun kecil tepi pagar. Sayuran jenis keladi agak sukar untuk didapati dalam pasaran di sini, jadi saya tanam untuk stok sayuran kegunaan sendiri. Untuk makluman rakan-rakan sekebun maya dan pembaca, keladi Johor adalah sayuran keladi yang agak baru berbanding keladi pinang. Keladi pinang telah lama ditanam dan banyak dijual di Malaysia. Keladi Johor paling sedap dimasak asam pedas sepertimana kebanyakan spesis keladi yang boleh dimakan.

13 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam kenal dari maklong kepada saudara Adry. Tadi ketika mencari sesuatu terjumpa blog ni, Menarik.

    ReplyDelete
  2. Wa'alaikumusallam Mak Long,

    Saya selalu tgk Mak Long beri komen dalam blog rakan2 maya saya. Kunjungan Mak Long ke sini sgt saya hargai.

    ReplyDelete
  3. memang traditional tanaman en adry..bagus jugak untuk org2 mcm sy yg kurang pendedahan tentang fizikal tumbuhan...yg tahu benda dh masak..makan sedap..:D

    ReplyDelete
  4. Assalam En Adry.. K Mar memang kurang info dgn keladi ni.. apa kata En Adry up entry mengenai semua keladi yg edible... untuk tambah ilmu pengetahuan kami.. nanti boleh jadi rujukan sebab dalam satu page je... memang suka makan keladi.. yg biasa dengar keladi telur (dah lupa rupanya).. yg dijual sebagai keladi goreng sgt sedap... makan je nama dan spesis tak tau..

    ReplyDelete
  5. keladi johor sedap? ni kene tanya org johor la kut ada benih

    ReplyDelete
  6. @nadia rashid
    Saya tnm yg tradisional ni sbb pyh sikit nak beli kat pasar dan blh juga perkenalkannya kpd rakan2 sekebun maya.

    ReplyDelete
  7. @suka suka
    As salam kak mar,
    Saya ada tulis sikit pasal keladi dlm posting sebelum ni. Cuba kak mar buat carian 'keladi' dlm blog ni. InsyaAllah info mengenai keladi akan bertambah selepas ini.

    Keladi telur jenis pokok berdaun besar/lebar dan ianya(ubi+pkk) blh dimakan.

    ReplyDelete
  8. @smRose
    Keladi Johor ni mmg org tnm untuk dijual sbb permintaannya yg tinggi selepas keladi pinang.

    ReplyDelete
  9. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found
    that it is really informative. I am going to watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will
    be benefited from your writing. Cheers!

    Here is my website Coconut Oil For Hair

    ReplyDelete
  10. salam che adry..
    lama dahtak makankeladi masak asam pedas..letak udang pun sedap kan...ulat tak dtg kacauker ngan keladi2 nie.?

    ReplyDelete
  11. As salam ummu,
    Masak asam pedak keladi+ubi antara masakan kegemaran saya. Memang sedap. Kalau buh udang pn ok juga. Setakat ni daun2 keladi tiada sebarang kerosakan sbb belalang dan serangga herbivor lain lebih suka makan daun terung pjg(hijau dan ungu)

    ReplyDelete
  12. Assalam en daun, akk paling suka masak lemak kuning sayur keladi, dh lama tak beli keladi johor ni

    ReplyDelete
  13. As salam kak rosa,
    Akak suka masak lemak kuning ye? Asam pedas pun sedap juga kan? Keladi Johor kan byk kat tepi dapur rmh kat kg? Akak ambil je la dua tiga perdu. Yg ni pn diambil dari kg. Pkk asalnya i beli di laluan Machangg-T.Merah utk bonda beberapa thn lepas, dia tak masak keladi tu tp tanam. Dah jadi byk.

    ReplyDelete