@ummuaidan Wa'alaikumusallam ummu, Bunganya lain sikit bentuknya. Pkk pn berbeza dgn tembikai isi merah. Tembikai isi kuning tak semanis yg merah tp isi lebih rapuh. Pegaga tu kutip sikit2 bila terasa nk mkn. Yg byk2 tu blh simpan..hehe..
Pegaga kg tumbuh meliar sbb di kwsn kg peluang utk tumbuh dan hidup masih tinggi berbanding bandar. Kwsn bandar tanahnya lbh byk ditutup simen dan bitumen. Lagipun namanya memang dikenali sbg pegaga kampung..
pegaga banyak di laman saya...
ReplyDeletebunga tmbikai ikot kaler tmbikai ke?
ReplyDeleteSalam en. adry, Bungayer lain sket ngan tembikai merah kan. tembikai nie makan ms kecik2 dulu jer...pegaga banyak tuh habis ker buat ulam..heheh
ReplyDelete@Kamsiah
ReplyDeleteKalau byk pkk pegaga kat laman, sng la nk kutip utk mkn sbg ulam. Buat kerabu pn sedap. Kalau blh minum yg pahit, blend je jadi jus.
@ezzyra
ReplyDeleteBunga tembikai tak ikut warna isinya. Yg isi merah, bunganya kaler kuning juga.
@ummuaidan
ReplyDeleteWa'alaikumusallam ummu,
Bunganya lain sikit bentuknya. Pkk pn berbeza dgn tembikai isi merah. Tembikai isi kuning tak semanis yg merah tp isi lebih rapuh. Pegaga tu kutip sikit2 bila terasa nk mkn. Yg byk2 tu blh simpan..hehe..
salam..pegaga byk jenis kan? ni jenis apa ?
ReplyDeleteAs salam,
ReplyDeletePegaga yg saya tnm ni jenis biasa je. Org panggil pegaga kampung tp ianya lbh berkhasiat berbanding pegaga varieti baru.
pegaga.....
ReplyDeletekawasan kampung memang banyak....
Pegaga kg tumbuh meliar sbb di kwsn kg peluang utk tumbuh dan hidup masih tinggi berbanding bandar. Kwsn bandar tanahnya lbh byk ditutup simen dan bitumen. Lagipun namanya memang dikenali sbg pegaga kampung..
ReplyDeletesedapnya ulam pegaga, kalo beli selalu dpt yg tua
ReplyDeletePegaga tu nk kata sedap pn tak blh sbb rasanya tak la sedap sgt. Kalo yg beli, org cabut keseluruhan bhgn pkk. Dpt la yg tua.
ReplyDelete