VIP Dedaun Alam

Friday, March 18, 2011

Bunga Part XVII

Dedaun Alam kini kembali dengan siri bungaan yang terdapat di Malaysia. Bunga hiasan, sayuran dan bunga daripada pokok buahan tempatan. Jom kita hayati keindahan bunga ciptaan Illahi.

Bunga daripada spesis lily. Di Kelantan ia dipanggil dengan nama bunga 'peti ngaji'.


Bunga kemboja yang mekar. Cantik warnanya.

Bunga seripagi? Bukan. Bunga kangkung? Pun tidak. Ini adalah bunga pokok ubi keledek.

Yang ini bunga sentul. Ada tak pembaca yang tidak pernah lihat buah sentul?

8 comments:

  1. bunga yg mnjalar...bau wangi 2 nma ape ek...ada x dlm blog ni?

    ReplyDelete
  2. Assalam...baru akk nak kata muge peti ngaji heh..cantik bunga tu, lama tak nampak umah kg kita pun dh tak ada pkk ni agaknya.

    }~ ezzyra..agaknya bunga stokin kot dik

    ReplyDelete
  3. Bunga tonkin@stokin tu ke? Blm ada dlm blog ni sbb pkk yg ditnm br nk besar. Yg satu lg, pkk kesidang atau bnga kerak nasi. Ada dlm blog ni. Cari bunga kerak nasi atau kesidang atau tikam seladang dlm blog ni.

    ReplyDelete
  4. As salam kak rosa,
    Pkk bunga peti ngaji kat umah kita dh lama pupus. Bunga tiger lily yg mcm bunga api tu tak tau idup ke dh pupus. Ntah la egie tu, kalo bnga stokin msti dia kata 'yg ada kat umah kita'.

    ReplyDelete
  5. pokok kesidang kot...ok2...tq

    ReplyDelete
  6. Pkk kesdiang daun lebar dn bunga kaler putih berjambak. Bau lembut dn harum.

    ReplyDelete
  7. hampir tipa teripu ngan munge ubi keledek..sebijik cam morning glory hahaha..bleh wat teka teki tuh

    ReplyDelete
  8. Sekali tgk mcm bnga morning glory tp ini bunga ubi stello..hehe..

    ReplyDelete