Kuih tahi itik antara kuih tradisional yang mempunyai nama unik.
Pernah dengar nama kuih tahi itik? Kalau biasa dengar namanya, pernah tak lihat bagaimana rupa dan merasa kuih tradisional ini? Kuih tradisonal negeri Kelantan ini dibuat menggunakan putih telur itik, santan kelapa, gula, tepung pulut dan tepung beras. Semua bahan ini diadun dan dimasak. Setelah masak, ia dibentuk mengikut citarasa masing-masing. Kuih tahi itik tiada bentuk yang spesifik. Kuih ini popular ketika bulan Ramadhan namun tidak banyak tempat/orang yang membuat dan menjualnya.
wow sedap tu, ni kuih ni kat rumah tuan ke? kalau ye boleh singgah hehe..
ReplyDeletesering ke kelantan tapi tak pernah makan kueh ni.....macam kueh suji je.....
ReplyDeleteXtau, x penah mkan.. First time tgk gambo gak, heee. Rsnya manis ke?
ReplyDeleteni beli ke buat sendiri?
ReplyDelete@mat jon
ReplyDeleteKuih ni jenis tradisonal dan payah nk dapat. Rasanya sedap. Kuih ni saya beli...dah habis mkn pn..hehe..
@zul permatang badak
ReplyDeleteSaya dok kat Kelantan pn bkn selalu jumpa kuih tahi itik ni. Dgr nama tp pyh nk dpt. Org biasa jual kuih ni dlm bulan puasa. Nk merasa kuih ni kena dtg ke Kelantan dlm bln Ramadhan.
@Melati Qistyna's Mummy
ReplyDeleteKih tahi itik ni jenis kuih 'rare'. Pyh nk dpt, jumpa atau beli. Nk buatnya tak la pyh sgt. Rasanya manis tp masih slmt dimakan sbb tidak terlalu manis.
@ezzyra
ReplyDeleteKuih tahi itik ni abe beli masa LILAC hari tu. Masa dok kat Kelate pn pyh nk jumpa kuih ni. Tgk hari tu kakak jual laksam jual, terus beli...
Assalamualaikum...,
ReplyDeletelama tak datang singgah kat sini. Tentang kuih ni memang pernah dengar nama dan tengok kuih ni dalam majalah2, tapi tak pernah rasa. Kalau terjumpa pun mungkin sy tak makan sebab rasanya mungkin terlalu manis (berdasarkan resepinya yg saya tengok dimajalah)
As-salam ADRY
ReplyDeletePernah rasa, sedap & manis. Yang diabetik, usahlah mendekatinya. Memang unik namanya. Ada tak (terutama di sebelah Pantai Timur) kuih muih lain yang namanya bermula dengan T**i?
@adiahomeer
ReplyDeleteWa'alaikumusallam puan adia, kuih tahi itk itik manis mengikut citarasa pembuatnya. Kalau nk kurang manis, kurangkan jumlah gula dlm adunan krn gula yg menyebabkan kuih ini manis bkn bahan2 lain. Kuih yg saya beli ini tak begitu manis. Kuih lapis, bingka ubi kayu lbh manis rasanya.
@Temuk
ReplyDeleteAs salam cikgu,
Kuih tahi itik ni mmg unik namanya seunik nama kuih lompat tikam, akok, nekbat dan beberapa jenis kuih tradisional Kelantan. Yg ada diabetis lbh elok utk elakkan makan makanan dan minuman manis. Kuih muih yg bermula dgn t**i tu rasanya tak ada tp ada makanan lain yg diberi nama tahi minyak dan tahi hidung..hehe..
assalam, akk pun rasanya x pernah mkn, kena beli posa nnt
ReplyDeleteAs salam kak rosa,
ReplyDeleteBulan posa br ada kuih tahi itik ni tp pyh nk jmpa org jual.
kuih tahi itik? xde nama sedap sikit ke? haha
ReplyDeletelady poernah dgr namanya.. pernah sebut.. tp x pernah tgk mcmn rupe dan rasenye..
ReplyDelete@KorN
ReplyDeleteKuih tahi itik ni mmg nama aslinya. Ada org bagi nama baru utk kuih tradisonal ni tp krg mendapat sambutan dan perhatian. Kuih tahi itik lbh femes dan dicari org..hehe..
@LadyBird
ReplyDeleteKuih ramai org dgr namanya tp tak penah lihat dan rasa. Saya pn tak selalu dpt mkn kuih ni. Pyh sgt nk jumpa org jual.