Ini adalah antara ulaman kegemaran saya. Semuanya boleh dipetik secara segar dan tanpa bermusim.
Pucuk gajus. Rasanya sedikit kelat. Sedap dicicah budu atau sambal belacan.
Pucuk beko. Dicelur sebelum dimakan, rasanya pahit tapi sedap dimakan.
Pucuk cemumar. Salah satu ulaman yang mempunyai rasa unik.
Jantung pisang. Dibelah dua dan dicelur.
Pucuk semambu atau mambu ini rasanya agak pahit. Ia mepunyai khasiat untuk kesihatan.
Besarnye laman umah yer, best sume nak main petik je.....hehehe
ReplyDeletepucuk cemumai tu akk tak pernah mkn la, semambu pun sama. Tapi yg bestnya pucuk terre tu, beli selalu dpt yg tua je, nyam3x cicah budu mkn nga ikn tawar bestt
ReplyDeleteHehe...sy ni hantu ulam.. Ada byk pilihan ulam nk mkn dgn nasi. Jantung pisang dn pucuk beko nk kna celur dulu br blh mkn. Yg lain2 blh mkn segar..senang dn bkhasiat.
ReplyDelete:Kak Rosaliza
ReplyDeletePkk cemumar tu mmg takdak atau tdk popular kat negeri kita. Kat sini ia tumbuh liar je. Lina dn hubby dia biasa mkn kat sini. Sdp rasanya...ada rasa mcm menthol(berangin). Pkk terre tu mmg rajin bpucuk, foto tu amek pg td. Byk sgt pucuknya tp org tak lalu nk mkn bln2 posa ni..
cop yg paling atas..pucuk ttereh..sedap tu cicah budu.Sama cam kak rosa tak kenai la pokok cemuqmaq tu..nnt gi langkawi kena hidanglah menu tu..
ReplyDeleteops lagi satu hati pari..menu wajib tuh kih3
saya suka makan ulam....sangat baik untuk kesihatan....murah dan berkhasiat....")
ReplyDeleteHaha..yg ats sekali tuan kbun dh cop sbb tu pucuk duk plg atas.. Takpa, pucuknya mmg byk..kalau kutip dpt 1 guni beras yg 10kg tu. Pucuk cemumaq tu rasa u dn hubby dh mkn la. As tu mmg kompom dh mkn masa mai sini CNY thn bila ntah.. Dia kata sdp.. Hati pari mmg kna mai sini br blh merasa..
ReplyDelete:KELI OH KELI
ReplyDeleteMkn ulam ni mmg sgt baik utk kshtn. Blh awet muda lg tu.. Pucuk gajus tu blh bersihkn 80% toksin dlm bdn kita.
As-Salam ADRY
ReplyDeleteSaya gemar salad letus, karet, timun, tomato + minyak zaitun atau mayonis. Tapi, ulam tradisional dgn cicahnya, juga pelbagai kerabu dgn parutan kelapa & kerisiknya, tetap top choice! Alahai, banyaknya pucuk yg belum saya kenali dan nikmati. Termasuklah beko & cemumar tu... Thanks for sharing.
As salam cikgu,
ReplyDeleteAmalan makan ulaman ni baik utk kesihatan kita. Semua jnis ulaman tradisional ada khasiatnya tersendiri. Ulaman/sayuran moden pn ada khasiat jg tp kbanyakan tidak organik. Saya lbh risau dgn penggunaan racun serangga. Kalau biasa lihat kerja2 penyemburan racun serangga dibuat, kita berfikir dua tiga kali untuk makan sayuran/ulaman moden. sebelum mkan ia perlu dibasuh dgn sebersih-bersihnya. Berbeza dgn ulaman tradisonal/kampung..semuanya segar dn organik..tanpa racun atau baja kimia. Pucuk beko atau bonglai tu ada dijual di pasar basah. Pkk cemumar banyak tumbuh meliar di sini. Yg dlm foto tu mmg ditanam.
ish ish ish n3 yg buat e-na meleleh! E-na n hubby mmg peminat tegar ulam2man...wat budu pedas2 masam ada ulam2 ni sedapnya...kt jepun pun kami x putus stok budu...hihii
ReplyDeletepucuk tereh sedap tu, pucuk beko nikmat sgt, ma ada tanam blkg umah, jntung pisang celur marveles...semumar dgn semambu tu x tau rasa pernah mkn tp x tau nama...rupa cam sama...
yang kenal pokok ketereh dan jantung tu, yang lain tak perasan pulak sebab tak pernah makan
ReplyDeleteHehe...ok la tu sbb E-na dn hubby dua2 minat ulaman. Ada jg psgn yg blainan citarasa, sorg suka ulam, sorg lg tak mkn ulam. Sama spt sama saya..peminat tegar ulaman dn budu. Stok budu jg dipastikn tak hbis utk setahun.. Pucuk tereh sdp dn blh dimkn sgar, pucuk beko pulak kna kait dulu(kalo pkk tinggi) lps kna celur utk kurangkn rasa pahitnya. Jantung pisang celur, best cicah dgn budu..kna pulak msih suam2 lg.. Cemumar dn semambu dua pkk blainan. Semambu mdh didapati sbb org tnm sbg pkk teduhan tp pkk cemumar tumbuh liar di pinggir hutan/belukar. Cemumar tu sdp rasanya, semambu agk pahit tp berkhasiat.
ReplyDeletecemurar 2 pkok byk "kmbing" 2 ke?yg petik kt umah abg long?
ReplyDeleteCemumar tu ada ada bunga bulat2 kecil dn blh dimkn. Yg pkk byk 'kambing' tu beko (foto kedua). Dh x nmpk 'kambing' tu skrg. Kalo ada nk ambik gmbr buat n3..hehe.. Nama serangga tu 'tree hopper'
ReplyDeletela yeke...heheh...tertukar la plak..
ReplyDeleteTertukar sbb tgk dlm gmbr je. Kalo tgk kat luar, blh cam lg kot..hehe..
ReplyDeleteWah mewah dgn pokok2 ulam....sukanye ulam-ulaman... lagi pahit lagi best..yummy..confirm mkn nasi byk..hehehe
ReplyDelete