VIP Dedaun Alam

Wednesday, November 19, 2014

Burung Cecawi Anting-Anting

Burung cecawi anting-anting

As salam dan salam bahagia kepada pengunjung serta pembaca blog Dedaun Alam yang terbiar untuk beberapa bulan tanpa sebarang entri serta info. Ruang masa yang agak terhad dan kekurangan bahan menjadi faktor utama. Bila lama tak menulis, terasa rindu dan semangat untuk menulis tetap ada tapi tertangguh.

Burung cecawi anting-anting seperti dalam foto di atas merupakan spesis burung yang dilindunginya sepenuhnya. Ianya juga sukar didekati untuk difotokan. Setelah beberapa cubaan, ini gambar terbaik yang dapat saya hasilkan. Itupun terpaksa main sorok-sorok dengan burung pemalu ini. Biarpun kicauan merdunya boleh didengar namun untuk mengambil gambarnya sangat sukar. Jika ternampak kelibat manusia, ia terbang lari. 

Keistimewaan burung lindungan ini adalah dapat meniru hampir semua spesis burung dan yang paling hebat ia juga mampu membuat suara seperti kucing mengiau. Untuk info lengkap boleh rujuk cecawi

54 comments:

  1. Salam Adry..kat rumah sewa lama kak dulu rajin juga tengok burung ni..tenggek atas pokok nangka mati..memang nyaring bunyinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam,
      Suara dan kicuan burung cecawi memang nyaring dan ia mampu buat pelbagai bunyian. Saya pernah dengar ia meniru suara burung tukang. Bunyinya hampir sama tapi tiada gema.

      Delete
  2. Replies
    1. Burung ni cantik biarpun warna badannya gelap namun bulunya berkilauan dan paling istimewanya, ia sentiasa terbang bersama pasangan seumur hidupnya ke mana saja.

      Delete
  3. Salam en adry. Sebelum ni ade entry ttg peria. En adry msh tanam peria ke? Sbb sy bminat nk beli utk buat kajian ttg antikanser properties of peria. Tq in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ni saya tak tanam peria. Benih peria je yang ada. Buah peria kan byk dijual di pasar/pasaraya/pasar tani. Blh beli kat situ.

      Delete
  4. Nama saya Nur Hikmah Amat Sujangi, pelajar tahun akhir dlm bidang biomedical science di UIA Kuantan. Harap en adry sudi membantu sy.

    ReplyDelete
  5. Badannya gepal..tp ekor tu spesel...tak pernah tgk lak burung ni...tgh bandar ni ada burung merpati n gagak jah la hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Badan burung ni tak gempal sebenarnya tp slim dan ekor tu yang jd anting-antingnya. Kat bandar byk burung merpati, gagak dan leba(gembala kerbau).

      Delete
  6. Assalmmualaikum cik adry..sya kenal brapa spesisi burung ja..hehe..burung ni rasanya x pnh tgk.huhu

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Terima kasih Dr., foto ni tak cukup sempurna sebab saya hanya guna kamera digital biasa bkn DSLR.

      Delete
  8. Тут по ссылке: шлюхи индивидуалки Нижний Новгород nn.senoval24.com Ruang masa yang agak terhad dan kekurangan bahan menjadi faktor utama. Bila lama tak menulis, terasa rindu dan semangat untuk menulis tetap ada tapi tertangguh.
    Где проститутки. Привлекательная девушка приглашает в гости для приятного отдыха. Аристократия и демократия — сестры, которые различаются воспитанием, состоянием и манерами.

    ReplyDelete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Face MaskDi saat CONVID-19 ini MAGS PREMIUM GIFTS menyediakan Ready Stock Face Mask untuk anda. Dapatkan segera dengan Team Sales kami sementara stock masih ad.
    Ready Stock Original 3ply
    Kualiti terjamin (with CE Certificate)
    Tidak serap air
    Tapis habuk, virus, air, bakteria
    Selesa dipakai dan membolehkan pernafasan yang lebih bebas

    Hubungi kami untuk dapatkan facemask sementara stock masih ada:

    Mags Premium Gifts Sdn Bhd
    Sales Team: 017 300 1977 / 018 299 3097

    ReplyDelete
  12. After I initially left a comment I appear to have clicked the 야설 -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Thanks!

    ReplyDelete
  13. I appreciate, lead to I found just what I was having a look for. 오피

    ReplyDelete
  14. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. 외국인출장

    ReplyDelete
  15. I truly appreciate this article post. Really looking forward to read more. Want more.마사지

    ReplyDelete

  16. I found it very explanatory and informative, thank you very much for sharing your knowledge and wisdom with us.

    Pinbahis
    Hiltonbet
    Jojobet
    İmajbet
    Aresbet
    Maltcasino
    Marsbahis
    Trendbet





    ReplyDelete
  17. https://payb.io/
    Buy anything, anywhere, pay with crypto

    ReplyDelete
  18. This article is very appealing to thinking people like me.
    It’s not only thought-provoking, it draws you in from the beginning.
    This is well-written content. The views here are also appealing to me.
    Thank you. dg grand.만남사이트

    ReplyDelete
  19. کانون آموزشی و فرهنگی خرد ماندگار یکی از بخش های مفید کانون خرد بخش کلینیک تهرانی میباشد

    ReplyDelete

  20. teacup poodles for sale under $500
    teacup poodle for sale near me
    toy poodles for sale
    teacup yorkie for sale
    teacup maltese puppies for sale
    https://greenlandpuppies.com/teacup-maltese-puppies-for-sale/
    https://greenlandpuppies.com/teacup-maltipoo-puppies-for-sale/
    https://greenlandpuppies.com/teacup-poodle-puppies-for-sale/
    https://greenlandpuppies.com/teacup-yorkie-for-sale/
    https://breezepuppies.com

    ReplyDelete
  21. "Thank you for nice information
    Please visit our website unimuda and uhamka"

    ReplyDelete
  22. To begin, each activity is accompanied by a set of instructions that explain how to perform the task. It also describes the structure, referencing style, length, and, most importantly, uniqueness of the assignment. Students may now get help with their dissertations from SourceEssay Dissertation Proofreading Services Australia. Students are given research papers that are written in line with the university's research paper criteria by a group of instant assignment writers.

    ReplyDelete