VIP Dedaun Alam

Thursday, August 11, 2011

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Model : Rebung buluh madu. rebung buluh klon baru ini paling laris di pasaran.

Melentur buluh biarlah dari rebung bermaksud mendidik anak-anak biarlah sejak kecil lagi kerana apabila besar, majoriti yang sudah tidak mampu 'dilentur' lagi. Ketika anak-anak masih 'rebung', ia masih 'lembut' dan mudah dilentur dan dibentuk tetapi perlu berhati-hati kerana kerja-kerja melentur kena ada cara dan etikanya. Kalau tidak 'rebung' yang rapuh boleh patah. Dan apabila sudah menjadi buluh (dewasa), kerja melentur adalah suatu yang mustahil kerana kekuatan buluh sebenarnya mengatasi besi. Jika dilentur ia akan kembali ke sifat asalnya.

12 comments:

  1. Assalam , tu rebung yg org mkn ke, selalu tgk rebung kaler kuning je

    ReplyDelete
  2. As salam kak rosa, rebung buluh madu plg mhl dn popular skrg ni. Mgg klon baru dn ditanam secara ladang. Ada dlm n3 sblm ni.

    ReplyDelete
  3. rebung masak kari campur daging tetel sedapnya...

    ReplyDelete
  4. Hehe...kecur air liur dgr Sya sbt masak kari rebung campur daging tetel...

    ReplyDelete
  5. saya ada tanam satu pokok.....benih dari thailand.... rm7 satu plybag, jadilah buat tengok2......tapi buluh madu ni, dia tak berlubang kan......
    mampat........

    bila buluh dah banyak....hajat nak potong dan semai....masukkan dlm polybag.......

    tapi cekeding je........

    ReplyDelete
  6. Cikgu,
    Bmula satu pkk yg bmula dr sebatang buluh...lama ia jd byk btg dn brumpun la tu.. Pmbesarn buluh madu agk perlahan pd mulanya tp bila akar2 dh menjalar ke dlm bumi, pembesarn sgt menakjubkn. Serumpun buluh blh menghasilkn byk rebung. Rebung buluh madu mmg mampat tp bila dh jadi buluh ada juga lubangnya. Buluh madu ni tebal dn lubangnya agk kecil. Bapa mertua saya tnm pkk buluh madu ni.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum en daun. lama dah akk tak singgah. jenguk blog sendiri pn baru td. hehe... moga en daun, isteri n anak sihat. mee kolok tu pd akk tak le sesedap mana. tak tahulah rasanya pd org lain. kuahnya seperti sup n ada sambal seperti sambal kicap. meenya sahaja yg mmg kita tak jumpa di semenanjung. rasanya seakan-akan mee maggie.
    kalau rebung ni mmg banyak jual di pasar satok, umbut kelapa pn ada. gulai rebung dgn tetel@daging kelantan mmg sedap n so far mmg tak jumpa lg lps akk pindah dr kelantan.

    ReplyDelete
  8. X penah mkn rebung yg org jual kt KL ni, bau nye cm hancing....huhuhuhu. Ms kekecik je mkn rebung hasil air tgn Mak :P

    ReplyDelete
  9. :anis
    Wa'alaikumusallam kak anis, bln2 posa ni ramai yg kurang rajin nk jenguk blog sndiri..hehe.. Mcm tu ye mee kolok.. Mgkn org dh biasa mkn, diorg kata sedap.. Di Sarawak mmg byk hasil hutan yg dijual.. Sng la nk mkn apa2 yg kita jrg jumpa dn lihat. Gulai rebung dn daging tetel Kelantan tu sdp sbb rempahnya. Rempahnya spesel sikit. Takdak kat tmpt lain..hehe..

    ReplyDelete
  10. :Melati Qistyna's Mummy
    Rebung yg org jual kat KL tu yg siap dipotong dan dibungkus kot. Kalau yg segar mgkn takde bauan pelik tu.. Kalo dh bbau mcm tu, selera nk mkn pn blh hilang..

    ReplyDelete
  11. sedap buat masak lemak....

    ReplyDelete
  12. Rebung mmg sdp dimasak lemak. Celur dn mkn sbg ulam pn best.

    ReplyDelete