Buah ketereh atau gajus kuning dirakam pada 14 Mei, 2011 di Pulau Tuba, Langkawi.
Buah ketereh atau nama tempatannya, gajus merupakan buahan yang tergolong dalam kumpulan buah nadir Malaysia. Terdapat dua jenis gajus yang biasa ditemui ditanam atau hidup di Malaysia iaitu, gajus kuning dan merah. Ia juga dikenali dengan nama janggus oleh penduduk di bahagian utara Semenanjung Malaysia (janggus disebut jangguih), jambu golok (Pahang) dan jambu monyet (Indonesia). Info mengenai ketereh atau gajus ini anda boleh baca di sini.
Persoalan atau pertanyaan kepada pembaca,
1. Pernah lihat dan kenal buah gajus ni? (Untuk generasi muda)
2. Jika kenal, sudah berapa lama tidak lihat buah ini?
3. Bila kali terakhir anda makan buah gajus ni?
4. Ada kisah mengenai buah ini untuk dikongsikan di sini?
dok terbayang2 lagi perit tekak mkn buah tereh ni..sedap tu biji dia kalau bako..kita bako..kita bako
ReplyDeleteBuah ketereh ni kalau mkn byk sgt mmg akn memeritkn tekak. X leh mkn byk2. Buah yg masak kalau cicah dgn garam pn best. Buah blm smpt nk tua, tp biji ketereh ni dh kna pulas. Hbis kudung buah sbb takdak biji..hehe.. Kumpul byk2, lps tu kita bako..kita bako.. Sdp tak terkata..haha..
ReplyDeletewoh teree disebut kat pahang buah jambu golok.....
ReplyDelete1-buah dicelor....diperah air yg kelat....tos....sayur lemak ikan tawar...lemak putih,bubuh lada hitam sikit je...huh..sedap..
2-pucuk...wat ulam,...cicah sambal boleh..budu lagi boleh...raser kelat2 pedas dan payau....kat tempat saya sejemput je 50 sen...huh mahal....
3-butir/biji yg kat luar....tu lah golok...jambu golok....masa budak2 bakar....elok jemur dulu....tapi budak2 mana sabar....basah2 pi bakar....bergetah....
habis jari hitam.....dalam api pi sambar lagi berebut....
bau wangi sungguh......kalau angin tiup.....satu kg berbau....
4-tinggal kenangan.....budak sekarang tak kenal biji gajus.....pokok gajus dah pupus...
usaha penanaman baru tiada.....generasi baru tak minat bertanam /berkebun....
Di Pahang, ketereh ni dipanggil jambu golok ye. Ada dlm n3 sblm ni tp x tau negeri mana yg panggil jambu golok. Kalau di Kelantan jambu golok tu buah jambu keling(jambu bol). Dulu org2 tua biasa buh buah ketereh ni dlm masakn tp skrg nk jmpa buah pn pyh apatah lg nk msk dgn cara tradisional tu. Kt sini buah ketereh atau jangguih ada dijual di pasar basah bila tiba musimnya. Org2 sini gna buah ketereh utk masak pajeri. Pucuk ketereh mmg mhl hrganya sbb mkin pyh nk dpt skrg. Saya blh petik kat blkg rmh sabb ada pkk ketereh ni. Bila masa ia mengeluarkn pucuk, rasanya kalau kutip dpt dua guni. Tradisi membakar butir tere ni dh pupus. Tinggal kenangan..... Biji ketereh skrg ada jual dlm pelbagai bentuk. Bdk2 skrg pn dh x knl ketereh atau gajus tp cashewnut.
ReplyDeletekat lumut pokok janggus masih banyak lagi,tapi kat kawasan kubur....pokok ni ni membuatkan kawasan kubur jadi teduh.muaz selalu ambik buahnya,cicah ngan kicap...sedap.pucuk janggus pun sedap buat ulam dgn sambal nyur(kelapa)
ReplyDeletekalo nk citer bab buah tereh ni, mmg lama sungguhhhh akk tk mkn, tapi ada tgk kat tepi jln, umah kg kita tak ada kn pkk ni, dulu2 ada gak, tp masa ada tak termkn pulak, cuma masa dok kg lama dulu arwah chek suka sangat buah tereh + nenas + jambu...gaul2 ngan kicap gula cili n garam...sedap tak terkata....tinggal kenangan je
ReplyDeletealangkah bahagianya kalo keanngan tu dapat diundur semuLA.
Bab biji tu..mmg best sangat goreng eh bakar dlm tin..bila api menyabar kat biji tu bestnya harum semerbak je...pas tu ketuk2 n mkn2, nnt tangan pun hitam legam, tak tahannya mengelupas lagi heheh
:muaz_kkgp
ReplyDeleteKat lumut msih byk pkk gajus ni ye. Kawasan berehmapirn dgn laut atau pantai mmg byk pkk ni sbb ia lbh suka tnh berpasir. Buahnya sdp jika dicicah dn pucuknya sdp dn sgt baik utk kesihatan bdn kita.
:Kak Rosaliza
ReplyDeleteAkk dh lama x mkn buah terre ni ye. Nk mkn mai la sini, skrg musim ia berbuah, kat pasar pn ada jual buah gajus ni. Kat kg, pkk tu dh mati kna tbg. Pkk duk betul2 ats smpdn, nk buat pagar. Yg kat lama tak tau ada ke tdk pkk ni. Yg pkk bsr tepi rmh dn yg kecik kat dpn tu. Yg kat dpn rmh tu mmg dh lama mati. Mmg best buat rojak buah terre+nenas+jambu air tu. Skrg dh xleh nk buat dh. Biji gajus ni pulak pakat kutip banyak2 dn simpan dlm bekas. Biar ia kering sblm digoreng atau dibakar. Blm smpt nk sejuk, dh ketuk2 kulit dn makan isinya(kotiliden) gajus tu. Sedap....!!!!
tmpt cik aisha panggil janggus,gajus pun iye jugak tp jrg org guna la.
ReplyDeletesejak dari keck da biasa dgn janggus,buah dia wat nyicah.tp xmkn byk le sbb bgetah kelat2 g2.
pucuk janggus slalu buat ulam je..mkn ngan sambal,sodap..
skang da lama xmkn sbb da lama xjmpa sejak dok bandar ni.
Cik aisha ni org Utara kot. Biasanya kat Perlis, Perak, Kedah dn Penang yg panggil gajus ni sbg janggus. Kecik2 dulu biasa mkn tp dh bsr2 ni nk tgk buah dh pyh kan. Kat bandar mmg mustahil nk jmpa pkk gajus ni. Kat kg pn dh pyh nk jmpa pkk gajus. Pucuk gajus mmg sdp dimkn sbg ulam. Mkn ulam ni sgt baik utk kshtn kita. Blh awet muda tu..hehe..
ReplyDeletebaru saya tahu nama lain untuk gajus ini...dekat kedai gajus yg siap boleh makan tu mahal harganya..tp sgt sedappppp...")
ReplyDeleteni buah jangguih #slang pekat habes kedah..hahaha...
ReplyDelete:KELI OH KELI
ReplyDeleteGajus ni byk namanya. Ikut tmpt dn negeri atau negara. Yg kat kedai tu byk dr Thailand, namanya pn dh bkn gajus tp cashewnut.
:iniialahaku
ReplyDeleteJangguih... mmg itu nama gajus kat Kedah. Sy pn dh lama duk kat Kedah ni..hehe..
Dah lama sangat x jumpa buah ketereh/gajus ni... Dah lebih kot 10 tahun...
ReplyDeleteHuhu...dulu kecik2, tiap kali g umah nenek, suka pergi umah m.cik sebelah, sbb umah tu ada pokok gajus..
Selalu je mintak, lepas dah dapat buah gajus, buat unggun api, bakar, makan ramai2.. Rindu saat tu...
Teringin plak nak makan gajus ni...
Buah gajus ni pn tmasuk dlm kategori buah nadir. Yanfie knl la pulak buah gajus ni ye. Masa kecik2 kita ada kenangan dn kenangan itu x mgkn akn berulang. Biasanya masa bdk2 dulu, ambik biji je, buahnya kita buang. Biji gajus ti dibkr dn mkn kita mkn isinya.
ReplyDeleteOwh...1st time ni dengar buah nadir..hahaha!!
ReplyDeleteTulah, nak tunjukkan betapa ceteknya pengetahuan org zaman skrg pasal pokok2/buah2an ni kan..
Bagusla Daun ni, sangat berpengetahuan luas...byk lg Yanfie nak explore dalam belog Daun ni..
^_______________^
Buah nadir ni bmaksud buahan tempatan yg dulunya byk tp skrg dh pyh nk jumpa. Pernah tak Yanfie dgr dn kenal buah kecapi? Seralat? Keriat? Tu semua buah nadir di Malaysia ni.
ReplyDeletebuah terre..ade yg wane kuning ngn wame merah..yg kt blkg umh smpdn tu wane kning ke mrh ek..ayu xmkn buah dia..ishh..mashaamm..cuma kutip2 biji dia..tu pn kutip yg dh jth..pastu..kta bakar..kita bako aje..bau dia...harum smerbak.. skrg dh xde lg.. kt umh rul, ade pokok terre ni..umh org tggl..
ReplyDeletePkk terre yg kat blkg umah tu yg org punya, bkn yg kita la. Terre kuning.. Buah terre x la masam tp rasa unik skt, mkn byk2 blh perit tekak..hehe..
ReplyDeletekecur liur dah nak makan jambu golok nih....sedapnyer..mane la nak cari uhuhk2
ReplyDelete