VIP Dedaun Alam

Sunday, November 15, 2009

Orkid Merpati

Bahagian ini yang digunakan untuk merawat sakit telinga

Nama Botani : Dendrobium Crumenatum
Nama Lain : Anggerik desa, anggerik merpati, sepulih anggerik, sakat harum, tokmaisi, orkid desa, pigeon orchid, white dove orchid, daun seputih tulang, anggerik bawang, bunga angin.


Pengenalan

Orkid merpati merupakan orkid liar yang mudah dijumpai di Malaysia. Ia tumbuh meliar dengan menumpang pokok lain. Ia merupakan sejenis tumbuhan epifit kerana ia mampu membuat makanan sendiri tanpa menyerap makanan daripada pokok yang ditumpanginya. Pokok ini mendapat nama daripada bentuk bunganya yang belum berkembang kelihatan seakan seekor burung merpati. Kelebihan orkid ini ialah bunganya yang berwarna putih bersih dengan bau yang sangat harum tetapi orkid ini hanya berkembang dalam masa satu hari sahaja, hari kedua bunganya mulai layu. Ia akan mengeluarkan bunga yang banyak selalunya selepas hujan lebat yang turun selepas cuaca panas yang berpanjangan.


Kegunaan

Orkid merpati merupakan antara tumbuhan yang mempunyai nilai perubatan. Air dalam bahagian batang yang meyimpan air (rujuk fofo) boleh digunakan untuk mengubati sakit telinga. Caranya dengan memicit bahagian batang tersebut dan menitiskan air terus ke dalam telinga yang sakit.

No comments:

Post a Comment