Belanga tembaga
Belanga tembaga ini adalah buatan tangan sepenuhnya.
Belanga tembaga merupakan perkakasan memasak yang penting suatu masa dahulu sebelum terciptanya periuk keluli tahan karat (stainless steel) dan perkakasan memasak yang dijana oleh elektrik. Terdapat dua jenis belanga yang sering digunakan untuk memasak iaitu belanga tembaga dan belanga tanah liat. Belanga tembaga ini diperbuat daripada tembaga keseluruhannya dan ianya buatan tangan tanpa sebarang penggunaan mesin. Belanga tembaga dalam foto di atas sebenarnya adalah milik moyang penulis dan kini ia dalam simpanan bonda penulis.
dh jd n3 dh...hehe
ReplyDeleteHehe..yg ni mmg dlm senarai menunggu..
ReplyDeletehehehe tugi xsempat snap aritu..chef masak guna puyuk ni la..
ReplyDeletekat dlm dia mcm emas..hehe
ReplyDelete:lina_pg
ReplyDeleteTu la cameraman asyik hilang je. Mana smpt nk snap gmbr..he3..
: alla
ReplyDeleteKalau emas msti byk juta ringgit dpt sbb berat periuk tu dkt 10 kg.
dulu arwah nenek punya ada belanga nih. pastu hilang ntah ke mana. syg btl.
ReplyDeletekalau emas dah lama umh bonda jadi istana,hahaha
ReplyDelete:moklong
ReplyDeleteBelanga ni dh tmasuk dlm brg antik, rugi kalau ianya hilang begitu shj.
:alla
ReplyDeleteJadi istana 'I shrunk the kids' kot. Hehe..
dulu masa akak blk kg,mak mertua pesan la suruh belikan periuk tembaga kat kelantan...katanya kalau buat wajik ke,cantik berkilat...tp bila ditanya harganya..mak aiii 2k lbh...tu 7,8 th lps...skrg tentu berganda harganya
ReplyDeleteHarga belanga tembaga ni mmg mhl skrg sbb ia dibuat dgn mggunakan tembaga sepenuhnya. Hrga tembaga sgt mhl. Kat Kelate ada org jual belanga tembaga yg spt dlm foto tp saiznya kecil shj (utk hiasan). Hrga RM120 sebiji.
ReplyDeleteagak2 kat mana boleh cari periuk tembaga ni kan. susah nk jumpa dah saya rasa.
ReplyDeleteMengikut info yg saya dpt, kat Rantau Panjang periuk tembaga ni masih dijual tp hargganya sgt mahal.
ReplyDeleteSalam Adry,
ReplyDeleteMak Aji ada periuk ni kat rumah, diselamatkan beberapa tahun lalu. Cuma sayang xdelah berkilat sampai serupa dalam gambar ni!
As salam mak aji,
DeleteYg ni dah lama pencen dari kerja memasak. Utk bagi berkilat, periuk tembaga boleh dicuci dgn menggunakan bahan khas utk kilatkan tembaga.
moyang sy pom ada sebijik..sama masih ade skrg. bolih cerita sikit mana dapat ni?
ReplyDelete