Buah rokam yang telah masak
Rokam atau nama botaninya, flacourtia inermis termasuk dalam kategori buahan nadir Malaysia kerana sudah jarang ditemui dan tidak ramai yang mengenali pokok dan buah rokam ini. Buah rokam semasa muda berwarna hijau dan berubah menjadi merah apabila telah masak. Buah rokam rasanya masam.
Buah rokam ni dulu2 kalau kat rumah kenduri sedap klu buat 'pincup'. Cara dia guna buah hat masam2 saja,mcm buah cermai, buah rokam,buah mangga atau buah masam yg lain,semua tu tumbuk halus tp tak la sampai lembik.Campur la ngan kerisik.Orang dulu2 kan bikin kerisek sendiri, so lebihan kerisik ni diaorang buat pincup.Campur cili sikit,macam buat kerabu taugeh pucuk paku tu la lebih kurang.Boh gula n garam bagi secukup rasa masam,pedas,masin n manis. Hishhh...sedap tuhhh... La ni mana nak cari?????
ReplyDeleteMak aiii...kecur ayaq liuq bila cik ani hbq lagu tu. Sy tak prnh mkn pincup ni tp biasa dgq pasal pincup. Nk kna cuba ni..hehe.. Pyh dh nk jmpa mknn klasik mcm tu. Buah rokam pn pyh nk jmpa dh la ni.satu masa nti mgkn ia akn pupus..huhu.sedihnya.
ReplyDelete