Buah labu botol yang sedia untuk dituai. Para-para atau dalam bahasa modennya, trellis dibuat menggunakan batang buluh madu.
Selain buah, pucuk labu botol juga boleh dijadikan sayuran sepertimana pucuk labu jenis lain. Ia sedap dimasak lemak putih/kuning.
Labu botol atau nama botaninya, Lagenaria Siceraria tergolong dalam famili Cucurbitaceae iaitu sama dengan labu biasa, timun dan petola. Labu botol berasal dari benua Afrika dan kini ia banyak ditanam di kawasan bercuaca tropika. Ia juga mampu hidup di negara beriklim sederhana dan sejuk seperti Amerika Syarikat dan Eropah. Pokok labu botol jenis memanjat ditanam menggunakan biji benih. Biji benih yang disemai bercambah dalam tempoh 5 hingga 7 hari. selepas dua minggu, pokok labu botol akan mula memanjat dan pembesaran agak cepat. Ia memanjat menggunakan sulur tendril yang kuat dan sulur ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu satu bahagian lebih panjang daripada yang satu lagi. Daun labu botol jenis ringkas, berselang seli, mempunyai bulu-bulu halus dan berbau.
Labu botol mula berbunga selepas kira-kira 3 bulan ia ditanam, bunga labu botol keluar pada ketiak daun dan berwarna putih. Kadar pertumbuhan menjadi lambat apabila pokok mula berbunga. Bunga betina lebih banyak daripada bunga jantan sekiranya cuaca sejuk dan berkurangan jika terdapat dua atau lebih buah labu botol dibiarkan matang dan masak. Pokok labu botol akan berterusan mengeluarkan hasil sehingga tujuh bulan. Buah perlu dituai semasa muda untuk menggalakkan penghasilan buah lebih lama. Buah labu botol mempunyai pelbagai bentuk dan saiz. Buah yang tua berkulit keras dan tahan lama. Isinya putih dan lembut.
kandungan yang terdapat dalam sebiji labu botol adalah 95% air, 3.5% karbohidrat, 0.4% protein, 0.1% lemak, mineral, fosforus, kalsium, Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C dan niasin.
Buah labu botol dimasak sebagai sayuran seperti masak bening, masak lemak putih, masak lemak kuning. dan ia juga boleh digoreng. Biji buah boleh dipanggang dan dimakan sebagai kuaci. Manakala minyak daripada biji labu botol dijadikan sebagai minyak masak. Selain buah, pucuk dan daun muda labu botol boleh dimakan sebagai sayuran.
Buah yang matang direbus dan air rebusannya dijadikan sirap herba untuk merawat sakit dada. Isinya yang direbus dan diminum air rebusannya dapat menyejukkan badan, melawaskan pembuangan air kecil, mengeluarkan batu karang dari pundi kencing, mengubati sakit perut/usus dan meredakan demam. Cecair daripada buah labu botol disapu pada kepala dan tapak kaki untuk menurunkan suhu badan akibat demam.
Bijinya yang ditumbuk lumat dan ditampal pada gigi atau gusi untuk mengurangkan kesakitan. Bunga dan isi batang labu botol direbus dan diminum sebagai penawar racun. Buah labu botol yang tua dan dikeringkan dijadikan kraftangan, bekas menyimpan air, topi, alatan muzik, kerja seni(lukisan), pelampung dan lain-lain.