Pisang nipah rebus
Pisang rebus antara makanan tradisonal yang semakin dilupai oleh generasi kini. Malah ada yang tidak pernah tahu kewujudannya sebagai makanan. Ia sangat popular pada zaman dahulu terutama ketika penjajahan Jepun di Tanah Melayu (kini Malaysia). Semasa penjajahan Jepun, pisang dan ubi rebus menjadi salah satu makanan utama kerana ketiadaan stok beras. Pisang yang direbus biasanya daripada jenis masam dan berkulit tebal seperti pisang nangka, pisang abu, pisang nipah, pisang awak dan pisang jari buaya. Pisang rebus dimasak dengan cara yang agak mudah. Pisang mengkal atau masak dipotong pada bahagian tangkai dan hujung buah, bersihkan dan masukkan ke dalam periuk. Tambah air sehingga pisang hampir tenggelam, bubuh sedikit garam kasar dan direbus sehingga masak(empuk). angkat, toskan dan boleh dimakan ketika masih panas. Ia juga sedap dimakan ketika sejuk. Jika pisang rebus darpada buah pisang mengkal, ia boleh dicacah bersama kelapa parut yang dicampur sedikit garam dan gula.