Sunday, January 31, 2010
Bara Api Tiga Selonggok
Lempoyang
Famili: Zingeberaceae
Pengenalan
Kegunaan
Lempoyang merupakan herba utama dan dicampur dengan daun-daun herba lain untuk dijadikan sebagai rebusan mandian herba wanita lepas bersalin. Rebusan daun lempoyang terbukti dapat memberi kesegaran dalaman dan luaran kepada golongan wanita lepas bersalin. Lempoyang juga boleh membantu mengatasi masalah kurang selera makan. Rizom muda lempoyang dimakan secara berteusan sebagai ulam boleh digunakan untuk menambah selera makan. Rizom muda yang dimakan mentah baik untuk wanita yang ingin mengekalkan awet muda. Air rebusan rizom muda lempoyang membantu melegakan atau mengubati sakit perut.
Setawar Halia
Famili: Zingerberaceae
Pengenalan
Setawar halia biasa dijumpai tumbuh liar dan ada juga yang ditanam ditaman kerana bunganya yang cantik. Ia mencapai ketinggian di antara 1-3m. Tumbuhan ini mempunyai rizom yang menyerupai rizom halia. Ia membiak melalui biji benih dan pecahan rizom. Bunganya berwarna putih dengan tangkai bunganya berwarna merah.
Kegunaan
Rizom setawar halia dijadikan penawar untuk penyakit seperti kusta, penyakit kulit, demam, asma, bronkitis, anaemia, sembelit dan boleh merawat luka terbakar. Ia juga digunakan untuk menghilangkan rasa loya, pening dan muntah. Setawar halia juga dipercayai dapat meningkatkan tenaga batin lelaki. Sulur pokok ini yang masih muda dimasak sebagai sup dan dimakan.
Tulang Daing
Nama Lain : Purple milletia, Kedang belum
Famili : Fabaceae
Pokok Tulang Daing adalah satu spesies tumbuhan yang berasal dari Myanmar, Thailand, bahagian utara Semenanjung Malaysia dan Singapura. Pokok Tulang Daing biasanya tumbuh di kawasan hutan tanah pamah dan mampu hidup subur di kawasan yang tidak subur. Pokok Tulang Daing tumbuh sehingga 30 meter. Buah tulang daing berwarna perang dalam bentuk lenggai yang tebal dan leper. Biasanya setiap lenggai buah mempunyai 1 hingga 4 biji.
Pokok ini biasa digunakan sebagai tanaman hiasan di tepi jalan raya. Kayunya digunakan untuk pembinaan sederhana, perabot, hiasan dalaman dan kayu lantai.
Friday, January 29, 2010
Gorek
Nama Saintifik: Caesalpinia crista
Famili: Caesalpiniaceae
Pengenalan
Kegunaan
Thursday, January 28, 2010
Rokam
Gandarusa
Famili: Acanthaceae
Pengenalan
Gandarusa biasanya tumbuh liar dan berketinggian sehingga 2m.. Ia tumbuh tegak dan panjang daunnya di antara 5-20cm. Dua jenis gandarusa yang biasa dijumpai dan dibezakan oleh warna batangnya iaitu yang berwarna hitam dan hijau. Gandarusa yang berbatang hitam lebih popular digunakan sebagai herba perubatan.
Kegunaan
Pokok gandarusa biasanya digunakan untuk merawat lebam, patah tulang rheumatik dan bisul. Untuk merawat tulang patah, daunnya yang segar atau kering dikisar hingga lumat, dicampur dengan cuka kemudian ditampal pada bahagian yang patah. Pastikan tulang yang ingin dirawat berada pada posisi yang betul. Daun gandarusa yang segar direbus hingga mendidih dan airnya diminum boleh digunakan untuk merawat rheumatik. Untuk merawat lebam, daunnya dilayur di atas api sehingga layu dan ditampal pada bahagian yang lebam. Gandarusa juga dipercayai boleh digunakan untuk menurunkan panas badan, sakit kepala, mata dan telinga.
Kesidang @ Kerak Nasi
Nama Lain: Bunga kerak nasi (utara Semenanjung, bunga tikam seladang (Pantai Timur)
Famili: Apocynaceae
Pengenalan
Pokok kesidang atau bunga kerak nasi merupakan sejenis tumbuhan yang memanjang. Batangnya kecil tapi berkayu dan keras serta mudah lentur. Kulit batang dan daun kesidang mempunyai getah yang berwarna putih.
Wednesday, January 27, 2010
Putat
Pengenalan
Pokok putat biasanya ditemui tumbuh di lembah-lembah, tepi sungai dan kawasan tanah lembap. Ketinggian pokok putat mencapai sehingga 28 m. Daun putat berbentuk bujur, panjang dan tebal dengan bahagian tepi bergerigi kecil. Daun muda di bahagian pucuk berwarna merah keunguan dan apabila matang daunnya berubah menjadi hijau tua. Bunga putat mempunyai empat kelopak dan kudupnya berwarna merah keunguan atau putih mengikut jenis putat itu.
Kegunaan
Pokok putat berbuah sepanjang tahun dan buahnya yang muda boleh dimakan sebagai ulam. Pucuk putat lembut dan biasanya dibuat ulaman, kerabu atau sebagai ulaman dalam laksa. Pucuk putat yang tumbuh di tebing sungai digunakan sebagai syampu pada zaman dahulu kerana ia akan menghasilkan buih apabila diramas bersama air.
Buahnya mempunyai rasa kelat dan perlu dikopek kemudian dihiris sebelum dimakan sebagai ulam. Buah putat juga boleh digunakan untuk mencegah kegatalan kulit dan mengubati beberapa jenis penyakit kulit.
Pucuknya yang dimakan sebagai ulam adalah baik untuk kesihatan kulit, dan melancarkan perjalanan darah. Putat adalah herba yang sesuai diamalkan untuk awet muda. Buahnya yang diparut dan dijadikan jus ataupun ditampalkan pada bahagian muka boleh melicinkan kulit. Akar putat yang direbus, diminum air rebusannya dipercayai boleh mengurangkan keputihan dan boleh menyejukkan badan kerana ia mengandungi saponin.
Daun putat yang ditumbuk bersama-sama beras, dipupuk atau disapu pada bahagian yang terkena cacar air akan mempercepatkan tempoh matang cacar air dan mencegah ia merebak ke seluruh badan. Kulit pokok putat yang dikeringkan dan dibakar kemudian asap yang terhasil disedut pesakit resdung dapat mengubati resdung yang dialami.
Tulang-tulang
Nama Botani : Euphorbia tircalli
Pengenalan
Pokok tulang-tulang ini amat berkhasiat dan berkesan untuk merawat bisul, kesan bengkak dan juga kepatahan tulang. Khasiat pokok ini apa pada getah berwarna putih yang keluar apabila dipatahkan bahagian pokok yang telah matang. Untuk merawat bisul, bengkak atau patah, ranting dahannya yang segar dilayur atas api yang sederhana besar dan tekapkan ranting dahan pokok tetulang ini pada tempat yang terkena bisul, bengkak atau patah, kemudian balut menggunakan kain yang bersih.
Pokok Bisa Ular
Tuesday, January 26, 2010
Jarak Bunting
Nama Botani : Jatropha podagrica
Keindahan Alam
Sunday, January 24, 2010
Jelapang @ Baluh
Lantana Camara
Nama Botani : Lantana camara
Nama Lain : Shrub verbena, Camara vulgaris, angel lips, big sage, blacksage, cambara de espinto (Brazil), cuasquito (Nicaragua), flowered sage (Jamaica), lantana, lantana wildtype, largeleaf lantana (USA), latora moa, pha-ka-krong, prickly lantana, shrub verbean, supirrosa, Wandelroeschen, wild sage
Pengenalan
Bunga tahi ayam merupakan sejenis pokok yang tumbuh meliar dan dipercayai berasal dari Amerika. Kini pokok ini telah banyak ditanam sebagai tanaman landskap. Pokok ini merupakan sejenis tumbuhan renek yang ketinggian mencapai sehingga 2m. Bunga tahi ayam mengeluarkan bau yang busuk tetapi kuntuman bunganya yang cantik dan mempunyai pelbagai warna terang menyebabkan ianya masih menjadi pilihan peminat bunga dan landskap. Variasi warna bunga tahi ayam adalah kuning, oren, pink, putih, ungu dan kombinasi antara warna-warna tersebut. Kehadiran minyak pati iaitu alfafelandrena yang mudah meruap menyebabkan bunga tahi ayam berbau kuat.
Kegunaan
Pokok bunga ini beracun terhadap haiwan yang memakannya. Pokok bunga tahi ayam ini boleh merawat luka dan ulser dengan menumbuk daunnya lalu disapukan pada bahagian yang sakit untuk menhilangkan bengkak. Air rendamannya mampu mengubati penyakit sengal tulang dan demam selesema.
Pokok tahi ayam ini mempunyai khasiat dari aspek perubatan herba kerana ia mempunyai sifat antiseptik yang sesuai untuk merawat luka-luka pada badan. Sifat antiseptik terkandung pada lendir yang terhasil dari ramasan daun-daunnya yang segar. Daun-daun yang diramaskan ditampal pada luka yang kita alami, ia mampu mengelakkan jangkitan kuman, menghentikan pengaliran darah dan luka akan cepat sembuh.
Daun-daun pokok bunga tahi ayam ini juga sesuai untuk merawat bengkak ataupun terseliuh pada anggota badan tertentu dengan cara meramas beberapa helai daun pokok ini dan pupukkan pada tempat yang bengkak atau terseliuh, kemudian balut dengan sehelai kain dan biarkannya sehingga rasa bengkak itu hilang.
Thursday, January 21, 2010
Kunyit
Nama Lain: Kurkum (Arab), jiang huang, yu jin(China), Indian Saffron, kunir(Indonesia), kondin, temu kuning, ukon.
Famili: Zingerberaceae
Pengenalan
Kunyit adalah tumbuhan herba yang menjadi antara bahan utama dalam masakan masyarakat Asia dan kunyit telah digunakan sejak turun temurun lagi. Kunyit hidup subur dikawasan lapang dan terdedah kepada cahaya matahari. Ketinggian tumbuhan ini melebihi satu meter. Rizom kunyit berwarna kuning, sedikit bersisik, berbentuk memanjang dan berjejari. Daunnya licin, berwarna hijau, berbentuk bujur dan meruncing dihujung, berbau harum serta mempunyai tangkai yang panjang. Pokok ini mengeluarkan bunga berwarna kuning yang terdapat di celah-celah daun muda.Isi kunyit selalunya terdiri dari ibu kunyit yang dikelilingi oleh cabang-cabang.
Kegunaan
Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya ibu selepas bersalin. Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Manakala masyarakat Cina percaya isi kunyit boleh melancarkan peredaran darah, menghilangkan kesan lebam dan darah beku. Di Thailand kunyit digunakan untuk merawat bisa patukan ular tedung. Dalam ilmu perubatan Hindu, kunyit disyorkan sebagai pes untuk mengubati penyakit kulit, dan depilatori.
Kunyit mempunyai sifat anti-radang,antioksida,anti kanser, pelindung hati. Kandungan kimia kunyit terdiri daripada minyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol, d.kamper, dan kurkurmin.
Dalam perubatan tradisional melayu kunyit digunakan untuk mengubat tekanan darah tinggi,demam kuning, cirit-birit, meningkatkan selera makan, mengubat sakit perut, sembelit, kencing berdarah, radang ginjal dan menyegarkan badan. Cara penggunakan untuk penyakit diatas ialah dengan cara menumbuk kunyit hingga halus, campurkan air dan tapis hampasnya dan diminum sekali sehari selepas makan.
Kunyit juga banyak digunakan sebagai bahan ubatan dalam kosmetik keluaran tempatan. Ia juga dijadikan rawatan selepas bersalin. Biasanya rizom kunyit akan dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang untuk mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.
Kunyit yang dikisar bersama pegaga biasa dimakan seminggu sebelum kedatangan haid dan ini dikatakan dapat menghilangkan masalah keputihan dan vagina yang terlalu berair dan dapat meningkatkan keintiman hubungan suami isteri. Kunyit juga dikatakan dapat menjadikan penggemarnya awet muda.
Beberapa kajian yang telah dibuat menunjukkan kunyit boleh membantu proses penghadaman dan mengurangkan 'gas' atau angin dalam perut. Ianya juga boleh digunakan sebagai tonik bila dicampurkan dengan manisan dan minyak bijan untuk membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan darah merah. Kunyit yang dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal gatal, kudis, sakit sakit lutut, sendi dan ruam.
Daun kunyit biasanya digunakan untuk memberi aroma dan warna kuning kepada masakan seperti rendang, gulai dan sebagai pembalut ikan atau daging yang dibakar. Dalam perubatan, ia digunakan sebagai antioksidan, antibakteria, antiradang dan antikanser.
Kunyit juga berupaya menyembuhkan luka di dalam badan, mengecutkan peranakan bagi wanita yang baru bersalin, membersihkan dan menghalang pembekuan darah, melancarkan peredaran darah, membantu proses pencernaan serta menghilangkan selsema. Ia juga dikatakan dapat menyembuhkan luka, terseliuh dan kudis.
Sebagai ubat luar, kunyit dicampurkan dengan minyak kelapa dipakai sebagai ubat luka. Pada penyakit cacar dan cacar air, satu lapisan serbuk kunyit akan memudahkan proses pengeringan luka. Kunyit juga sering dipakai sebagai ubat otorrhoea (penyakit telinga bernanah).
Kunyit juga digunakan untuk menyembuh radang selaput hidung yang menyebabkan penyumbatan hidung atau beberapa gejala flu yang lain. Kunyit yang disapu pada hidung bayi dapat melegakan hidung tersumbat akibat selesema.
Air rebusan kunyit diketahui sebagai ubat cirit-birit dan penambah selera makan. Untuk penyakit bronchitis dan batuk, air rebusan kunyit, jahe dan gula merah dapat mengubatinya sekiranya diminum secara teratur. Campuran kunyit dan kayu manis ternyata berpeluang mengubati penyakit diabetes. Ramuan tersebut dapat melipatgandakan kebolehan kerja insulin untuk menguraikan glukosa. Kurkumin yang memberi warna kuning pada tanaman ini berperanan sebagai antibakteria dalam proses penyembuhan luka.
Wednesday, January 20, 2010
Kisaran
Batu berbentuk bulat dan mempunyai lubang.
Ini pula pasangan batu tersebut. Ada alur di sekelilingnya dan mempunyai alur keluar di bahagian muncung hadapan.
Pandangan dari atas. Perhatikan alur yang berbentuk lingkaran.
Beginilah keadaan batu tersebut bila ditemukan dengan pasangannya. Apakah nama batu unik ini dan fungsi ia dibuat sebegitu rupa? Alatan tradsional ini dikenali dengan nama kisaran. Fungsinya sebagai alat pengisar pada zaman sebelum wujudnya mesin pengisar elektrik dan tepung.
Bagaimana Kisaran Berfungsi?
Kisaran merupakan batu yang dibentuk supaya berfungsi sebagai alat pengisar. Biasanya dua bahan utama yang dkisar menggunakan kisaran ini iaitu beras dan beras pulut. Kedua-dua bahan ini dikisar sehingga menjadi tepung untuk membuat kuih-muih dan makanan tradisional. Beras atau beras pulut yang ingin dikisar diletakkan di bahagian bertanda (A) dan seterusnya batu bulat pada bahagian atas akan diputar perlahan-lahan. Bahan tersebut akan masuk melalui lubang bertanda (B) dan seterusnya akan hancur setelah berlaku geseran antara dua batu yang berat ini. Dianggarkan berat batu bahagian atas lebih kurang 10kg dan batu bahagian bawah mencecah 25kg. Bahan yang dikisar akan keluar ke dalam alur yang bertanda (C) dan seterusnya ke arah alurpada muncung kisaran yang bertanda (D). Proses ini akan dibuat berulang kali sehingga beras atau beras pulut berubah menjadi tepung kerana dengan sekali kisaran tidak akan menghasilkan tepung.
Kisaran ini merupakan alatan penting pada zaman sebelum adanya bekalan elektrik, pengisar dan tepung dalam bungkusan. Kini ianya makin dilupai dan ada yang sudah tidak mengetahui tentang kewujudan kisaran ini.
Monday, January 18, 2010
Mas Cotek
Famili : Moraceae
Nama Lain : Emas Secotek, Sempit-sempit, Telinga kera, Ara jelatih, Serapat angin
Kegunaan
Mas cotek mempunyai khasiat perubatan tersendiri dan dapat merawat pelbagai jenis penyakit. Herba mas cotek ini sangat baik untuk penjagaan kesihatan keluarga jika diamalkan meminum air rebusannya. Gabungan 2-3 helai daun mas cotek jantan dan betina yang dikeringkan, direbus dengan 3 cawan air sehingga tinggal secawan, kemudian air rebusannya diminum apabila suam boleh menyembuh dan membetulkan kerosakan urat saraf. Ia juga boleh digunakan untuk mengembalikan rahim kepada kedudukan asal dan dapat mengecutkan rahim bagi wanita yang lepas bersalin. Ia juga boleh digunakan untuk merawat paru-paru berair. Buah mas cotek juga boleh dimakan untuk menyihatkan badan.
Sunday, January 17, 2010
Bubur Asyura Langkawi
Proses mengacau perlu dibuat tanpa henti dengan memerlukan tenaga sekurang-kurangnya dua orang. Ini untuk memastikan asyura tidak berketul-ketul dan berkerak.
Jeruju
Famili : Acanthaceae
Friday, January 15, 2010
Ubi Sarek
Nama Botani : Amorphophallus Campanulatus
Famili : Tidak diperolehi
Nama lain : Ubi kekek, ubi ular
Pengenalan
Ubi sarek atau ubi kekek adalah sejenis keladi. Ia juga boleh didapati tumbuh liar dan ditanam di India, Indo-China, Filifina dan Thailand. Ubi sarek biasanya tumbuh liar di Malaysia dan ia jarang dimakan sebab mengandungi kalsium oksalat yang tinggi dan ubi ini sangat gatal. Pokok adalah jenis pokok bermusim, iasanya ia akan tumbuh selepas musim hujan dan akan mati bila sampai masanya. Ia hidup subur di kawasan lembab dan redup. Ketinggian pokok in boleh mencapai sehingga 1.5m. Terdapat lebih 80spesis Amorphopallus di seluruh negara tetapi hanya dua spesis yang mempunyai kepentingan sebagai makanan. Di Selangor ia dikenali dengan nama ubi ular kerana batangnya mempunyai cork seperti ular.
Kegunaan
Ubi dan batang pokok ini boleh dijadikan makanan yang lazat melalui penyediaan tertentu. Di Kelantan pada zaman dahulu, ubi sarek dan digunakan sebagai campuran dalam bubur asyura tapi kini tidak lagi mnjadi bahan yang dicampur dalam pembuatan bubur asyura. Ubi sarek juga boleh dibuat pengat, direbus dan sebagainya. Batangnya pula boleh dibuat masak lemak.
Cecair ubi sarek liar ini dijadikan sebahagian daripada campuran racun sumpitan oleh kaum Orang Asli di Perak. Ubi sarek boleh di makan walaupun gatal dan mungkin beracun. Ubi ini direbus beberapa lama, ditumbuk halus, dikeringkan dan dimasak. Cara menghilangkan racun adalah dengan merendam ubi yang telah direbus dengan air mengalir sebelum ditumbuk dan dimasak sekali lagi sebelum dimakan.
Amorphopallus companulatus yang terdapat di kawasan tropika banyak di gunakan di India dan jawa sebagai makanan. Orang China menggunakan ubi ini menjadi tepung untuk dibuat makanan seperti tauhu. Orang Jepun pula merebus ubi ini untuk menghasilkan makanan seperti mihun. Sesetengah orang menjadikan ubi ini sebagai makanan ikan. Selain dijadikan bahan makanan dan racun sumpitan, spesis ubi sarek yang tertentu juga digunakan sebagai ubatan tradisional sebagai ubat pupuk dan ubat untuk dimakan.
Serai
Famili : Gramineae
Secara tradisi, serai digunakan untuk mengubati sakit kepala, sengal-sengal (rheumatism), sakit perut dan masalah membuang air kecil. Untuk mengubati sakit kepala dan sengal-sengal, daun serai ditumbuk lumat dan diletakkan di dahi (bagi sakit kepala) atau bahagian-bahagian tubuh yang terasa sengal. Bagi sakit perut dan masalah membuang air kecil pula, daun dan akar serai direbus dan diminum air rebusan tersebut. Selain daripada itu, batang serai pula boleh digunakan untuk menambahkan keharuman di dalam makanan. Di samping itu juga, ekstrak daripada akar serai boleh digunakan sebagai pewangi di dalam syampu dan minyak wangi. Ia juga boleh digunakan di dalam air mandian bagi menyegarkan tubuh badan.
Thursday, January 14, 2010
Buluh Lemang
Famili : Gramineae
Pengenalan
Buluh tergulung di dalam keluarga Gramineae, iaitu sama keluarga dengan jenis rumput termasuklah rumput-rampai, padi, jagung, tebu dan gandum. Lebih tepat lagi buluh berada di bawah sub-keluarga Bambusoideae. Manakala sub-keluarga ini mengandungi genus-genus seperti Bambusa, Dendrocalamus, Dinochloa, Gigantochloa, Schizostachyum dan lain-lain lagi.
Kegunaan
Seperti yang telah kita semua maklum, kegunaan utama buluh lemang adalah untuk membuat lemang. Buluh ini dipilih kerana ruasnya panjang, lurus dan buluh ini nipis. Pasti ada di antara pengunjung/pembaca blog ini hanya biasa melihat buluh lemang yang telah siap dipotong atau telah kehitaman kerana dibakar semasa proses membuat lemang.
Wednesday, January 13, 2010
Bunga & Buah Jan 2010
Bunga kerkut yang kecil dan berjambak. Baunya berbau harum dan sentiasa menjadi tarikan kepada lebah dan serangga penghisap madu yang lain.
Buah kerkut yang matang, belum tiba masa untuk masak.
Buah kerkut yang masih hijau. Apabila masak ia bertukar menjadi kemerahan.
Pokok Susun Kelapa
Famili : Apocynaceae
Pengenalan
Pokok susun kelapa adalah tumbuhan renek dengan ketinggian di antara 1-1.5m. Daunnya hijau berkilat dan mempunyai bunga berwarna putih dengan kelopak bersusun dan agak besar. Pokok ini banyak terdapat di kawasan perkampungan dan biasanya ditanam di kawasan kuburan memandangkan bunganya berbau harum. Pokok ini boleh dibuat tanaman hiasan atau sebagai tanaman landskap. Daunnya akan mengeluarkan sedikit getah putih jika dipatahkan. Pokok susun kelapa boleh dibiakkan melalui kaedah keratan batang dan biji benih.
Kegunaan
Untuk rawatan herba bagi wanita bersalin, akar pokok ini yang dicincang dan direbus, kemudian air rebusannya diminum bersama dengan herba bersalin yang lain. Bagi rawatan resdung, akarnya diasah dengan kemenyan arab dan patinya disedut ke dalam hidung manakala airnya yang jernih dititikkan ke dalam mata bagi rawatan “ulser hidung”.
Sukun
Nama Botani : Artocarpus communis
Famili : Moraccae
Pengenalan
Sukun adalah tumbuhan dari genus Artocarpus dalam famili Moraccae. Pokok sukun dalam famili yang sama seperti nangka, cempedak dan terap. Ia dipercayai berasal dari Polynesia. Pokok sukun kini banyak terdapat di kawasan tropika lain seperti di Malaysia, Sri Lanka , India Selatan dan Kepulauan Pasifik yang lain. Ia merupakan sumber makanan utama di kawasan Polynesia. Ketinggian pokok sukun boleh mencapai sehingga 20 meter tinggi. Pokok sukun mempunyai kanopi yang cantik. Sukun bukan merupakan sejenis buah yang bermusim. Walau bagaimanapun, ia mengeluarkan bunga dan buah dua kali setahun. Musim bunganya ialah antara bulan Februari hingga Mac dan antara bulan Julai hingga Ogos. Buah sukun dipetik di antara bulan April hingga Jun dan di antara bulan Oktober hingga November.
Kegunaan
Terdapat dua jenis sukun di Malaysia iaitu yang mempunyai biji dan tidak berbiji. Pokok sukun yang buah mempunyaibiji biasanya tumbuh liar di kawasan hutan, manakala pokok buah sukun yang tidak berbiji mudah didapati dan ditanam di kawasan rumah atau sekitar kampung. Varieti yang tidak berbiji inilah yang biasa dimakan.
Buah sukun biasanya dipetik sebelum ia mencapai peringkat ranum atau masak. Buah sukun yang dipetik pada peringkat yang terlalu matang akan cepat menjadi lembut. Sebaliknya, ia akan mengeluarkan getah yang banyak apabila kulitnya dikupas dan mempunyai rasa kelat jika dipetik pada peringkat terlalu muda.