Friday, October 21, 2011

Ulaman - Bahagian 3

Ulaman yang dipaparkan dalam segmen ulaman bahagian ketiga ini merupakan ulaman tradisional. Pasti ada yang belum pernah melihat apatah lagi merasa pucuk pokok mata itik. 

Pokok mata itik atau mata itek. Pucuknya dimakan segar sebagai ulaman. Ia baik untuk kesihatan kita. Selain pucuk, buahnya juga boleh dimakan segar.

Pucuk mengkudu. Biarpun rasanya agak pahit tapi ia juga berkhasiat untuk kesihatan kita. Pucuk muda mengkudu dicelur sebelum dimakan sebagai ulam. Ia juga sedap dibuat kerabu.

Pucuk cekur manis atau asin-asin. Sedikit berbau. Untuk hilangkan bau, celur dulu sebelum makan.


11 comments:

  1. susah nak jadikan makan ulam ni sebagai amalan,tapi kalau ulam petai sanggup pula membeli walaupun kadang2 petai yg dibeli matanya ciput je......

    ulam2 disekeliling rumah tak dijamahnya......padahal tumbuh melata.....

    malas kut nak celor.......
    atau malas nak tumbuk sambal.....

    ReplyDelete
  2. Saya ni seorg peminat dan pemakan ulam tegar.. Apa yg ada dn slmt dimkn tu saya mkn. Petai pn mkn tp yg tu nk kena beli sbb pkk tak tnm.. Bila beli tu bkn selalu dpt yg elok. Ada yg mata petai kecik dn plg tak best dpt yg ada ulat kat dlm mata petai.. Skrg dh byk org jual petai padi, dh tak asli mcm petai hutan. Salah satu sbb org tak nk mkn ulaman yg ada di sekeliling rumah ialah tak suka mnkn ulam. Kalau suka msti dh kutip. Mcm saya blh tukar2 jnis ulam.. Takde ulam jnis tradisional, daun salad pn saya mkn sbg ulam. Cicah budu...hehe..

    ReplyDelete
  3. Saya bkn jenis pemakan ulam tear.. :) kalau mkn pon yg biasa2 je... Cthnya... Errr.... Dh lupa la nama ulaman, sbb dh lama x mkn ulam, kalau nk mkn kt sini, kena beli, itupun kalau terjumpa kt pasa mlm.... Makan sayo je lah kita.... Hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam En Daun..akk pun peminat no 1 ulam-ilaman ni..aweksss muda gitu..daun mengkudu walupun pahit sedap di telAN DAN BANYAK KHASIATNYA

    ReplyDelete
  5. assalam en.daun,ish rasa cam xlalu jer nk mkn pokok mata itek tu..cam daun kayu jerr.Camana rasa dia?

    ReplyDelete
  6. cerita pasal pokok ulam, sangatlah sya tak kenal pokok ulam yg pertama tu,mungkin ada depan mata tp tak kenal kan? adry tulis petai padi, dekat langkawi memang banyak pokok petai padi kan, tak ingat nama taman dekat sg menghulu tak silap, pokok petai padi lebat berbuah, pokok kecik je, tp buahnya...

    ReplyDelete
  7. Melati Qistyna's Mummy
    Amalan mkn ulaman ni baik utk kita dn ia juga awet muda. Duk kat bandar besar pyh skt nk dptkn ulaman tradisi tp blh mkn ulaman moden spt timun btg, kacang pjg, salad, kobis dll.

    ReplyDelete
  8. EmbunRosaliza
    As salam kak rosa, kita ni sama la peminat ulaman tegar. Awet muda kalo amal mkn ulaman ni. Pucuk mengkudu tu mmg pahit tp sgt baik utk kesihatan kita. Buat kerabu lagi sedap....

    ReplyDelete
  9. :lina_pg
    As salam lina, kalau ikutkan tinggi dn besar, pkk mengkudu lg besar dn tinggi berbanding pkk mata itek tu. lagipun bkn kita mkn pkk, mkn pucuk je. Nk tau rasanya mcmana, mai la sini blh kutip tepi dn blkg umah je.

    ReplyDelete
  10. :kasihibuPkk mata itek ni jenis pkk yg tmubuh melair. Kira mcm semak samun je tp pucuknya blh dimakan dn ia juga ada khasiat dlm perubatan herba. Dlm blog Nukilan cikgu Temuk ada kisah mengenai pkk ni. Pkk petai padi mmg berbuah lebat sepanjang tahun dn tidak bermusim spt petai hutan. Pkknya juga merendang dn tidak mcm jd mcm pkk petai hutan yg mcm pkk balak. Tmn Indah yg kat Sg Menghulu tu.

    ReplyDelete