Sunday, July 18, 2010

Sira Labu

Sira labu dijadikan makanan pencuci mulut atau 'dessert' semasa majlis kenduri kahwin di Kelantan.

Sira labu adalah salah satu makanan tradisional yang berasal dari Kelantan. Ia cukup popular apabila tiba musim majlis kenduri kahwin. Sira labu menjadi salah satu menu wajib dalam hidangan semasa kenduri. Ia dimakan sebagai pencuci mulut kerana rasanya agak manis. Inspirasi untuk membuat sira labu ini datangnya daripada kak Rosaliza. Dan ia disempurnakan dengan baik oleh isteri penulis. Labu madu ini yang digunakan untuk membuat sira. Sira labu seperti dalam foto di atas menggunakan sedikit santan.

8 comments:

  1. Salam.
    Sedap sira labu, tapi manis deh!

    ReplyDelete
  2. asben sy wlaupn bkn berasal dr kelantan tp dia mmg suka sira labu...

    ReplyDelete
  3. : Kak Nora
    Salam kak Nora, sira labu mg manis tp kalau buat sndiri kita blh kurangkan kemanisan tu.

    ReplyDelete
  4. : moklong
    Kita ni 1Malaysia.. Ok la tu kalau asben moklong suka sira labu. Lagipun labu byk khasiatnya.

    ReplyDelete
  5. hari tu jauh2 blk kg dr penang ke klntn semata2 nk mkn sira labu bonda.. blk hr plk tu..huhu

    ReplyDelete
  6. Abe tak smpt pn mkn sira labu tu. Sbk dok berderat je.Blik2 tgk dh takdak. Tu yg minta k.mein buatkn. Abe yg jd cikgu dia..he3..

    ReplyDelete
  7. Labu sira (manis) makanan Nabi Muhammad SAW. Kita makan sebab ia sunnah. Ia kaya vitamin A dan baik utk mata, tapi saya bercermin mata (genetik).

    ReplyDelete
  8. Saya makan sira labu sejak kecil lagi tapi tak selalu. Makanan atau masakan berasaskan labu juga jadi kegemaran saya seperti masak lemak pucuk labu.

    ReplyDelete