Thursday, March 14, 2013

Kebun Kecil Tepi Pagar - Segar Dari Kebun 12/03/13


Tuaian segar dari kebun dibuat pada petang 12 Mac 2013 untuk sekali makan. Kacang panjang, kacang botor, peria dan bendi dimakan sebagai ulam. Tembikai kuning adalah buah yang kedua dan terakhir daripada pokok yang saya tanam. Biarpun buahnya hanya seberat 2.1 kg tapi saya puashati sebab boleh makan tembikai kuning yang betul-betul segar.

23 comments:

  1. tembikai fresh...pasti manis dan ranggup

    ReplyDelete
  2. musim sekarang ni mkn lunch berulamkan timun cino sedap sungguh

    ReplyDelete
  3. makan tembikai waktu cuaca panas memang heaven.. Kalau besar tu, saya sorang boleh habis.. heheeh

    ReplyDelete
  4. @Kamsiah
    Tembikai fresh rasanya lbh baik drp yg kita beli sbb lps tuai blh terus mkn selepas tu.

    ReplyDelete
  5. @nadia rashid
    Saya jrg dpt lunch kat rumah kecuali hari2 cuti tp dinner pun blh mkn nasi berulamkan tembikai.

    ReplyDelete
  6. @Nudabuffy
    Tembikai yg saya tnm ni kecik je buah dia sbb tak buh apa2 baja utk buah. Biarkan ia membesar secara semulajadi saja.

    ReplyDelete
  7. tembikai kuning susah nak jumpa, beruntung sapa yg punya (ceh macam pantun plak)

    ReplyDelete
  8. Tembikai kuning mmg pyh nk jumpa org jual. Kalau yg merah senang je nk beli. Kat tepi2 jln ada org jual. Pasaraya pn ada stok tembikai merah ni. Tembikai kuning ni saya tnm guna biji benih drp buah yg dibeli. Nk cuba tnm tembikai merah tanpa biji pula lps ni. Mungkin hasilnya lbh baik.

    ReplyDelete
  9. Tembikai kuning tu. Syukur Alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. Tembikai kuning yg saya tnm ni berbuah byk biji tp yg dpt dituai hanya dua biji. Yg lain tak smpt nk membesar.

    ReplyDelete
  11. Assalam En Adry... senang tak nak jaga pokok tembikai?

    ReplyDelete
  12. Ada lg buah timun kuning.Ingtkn sebiji jer yg menjadi.Awat xbedah siasat buah timun tu,tgk isi

    ReplyDelete
  13. Assalam
    Nampaknya yang Adry tuai itu semuanya boleh dijadikan ulam segar, tanpa dimasak. Segar, tentulah "best". Tapi, peria pahit tu, saya lebih suka memasaknya, selalunya masak tumis. Sudah biasa, tak terasa pahitnya lagi.

    ReplyDelete
  14. assalam che adry..
    ade lagi tembikai kuning tuh yer...kacang botol nampaknya semakin berkurangan ngan kacang panjang tuh..agaknya kena tanam yg baru yer..

    ReplyDelete
  15. @suka suka
    As salam kak mar,
    Pkk tembikai sebenarnya agak cerewet jika tnm secara ladang sbb nk kena buat pangkasan, siraman dan pembajaan secara berjadual. Tembikai yg saya tnm ni senang jaga sbb siram bila sempat, baja tak bubuh pun. Pangkas pucuk pn tak buat. Cuma jaga tempat ia menjalar saja.

    ReplyDelete
  16. @lina_pg
    Yg ni tembikai yg last kopek punya. Buah byk yg jadi tp semut gatai makan masa kecik. Bedah siasat dah buat, isi yg ni lbh elok sbb dituai pd masa yg betul.

    ReplyDelete
  17. @Temuk
    As salam cikgu,
    Makan ulaman yg betul2 segar memang best sbb kita dpt rasa kerangupan dan kesegarannya. Peria yg dipetik tu masih muda, pahitnya tak begitu terasa. Selalu juga digoreng bersama telur, sekali sekala mkn sbg ulam.

    ReplyDelete
  18. @ummuaidan
    As salam ummu,
    Buah kedua dan terakhir drp pkk tembikai kuning yg saya tnm sbg percubaan. Kacng botor tu sebenarnya ada byk kat pkk tp buah di luar pagar. Sebiji yg dlm pagar ni saya petik dan snap gmbrnya. Pkk kacang dah byk tumbuh sendiri. Buah kcg tu pn drp pkk yg tumbuh sendiri.

    ReplyDelete
  19. wahhhhhh. tembikai. dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  20. Nak mkn tembikai kuning Marniey dtg la sini. Ada sikit lagi saya simpan dlm peti ais...

    ReplyDelete
  21. 2 kg tu tak kira best la besar juga tu, bestkan tak payah susah2 nak beli ulam2 dan sayuran

    ReplyDelete
  22. Yg ni blh dikira besar sbb tembikai kuning tak sebesar tembikai merah. Ulam dan sayur tu mmg petik segar dr kebun. Basuh sikit utk hilang habuk blh mkn dgn slmt dan tanpa was-was.

    ReplyDelete