Saturday, December 11, 2010

Pisang Nipah

Pisang nipah yang telah masak

Perbandingan antara pisang nipah(sebelah kiri foto) dan pisang awak (atas) dan pisang mantan.

Di Malaysia terdapat beberapa jenis pisang nipah. Pisang nipah seperti dalam foto di atas bersaiz besar dan mempunyai kulit tebal seakan buah nipah. Pisang nipah biasanya tidak dimakan segar kerana ia lebih sedap jika digoreng atau dijadikan kuih/masakan seperti pengat, cucur pisang dan lain-lain.

4 comments:

  1. buat banana milk shake pun sodap.. ;p

    ReplyDelete
  2. Salam ADRY
    Sangat jarang saya nampak pisang nipah besar itu sekarang. Dalam tahun-tahun lima puluhan dulu, di kampung saya di Perak, biasa juga saya memakannya. Kalau tak silap, orang tempatan memanggilnya pisang Abu Keling.

    ReplyDelete
  3. :sayangsayangibu
    Salam sya,
    Blh ke pisang nipah ni dibuat banana milk shake? Rasanya masam sikit kot..

    ReplyDelete
  4. :Temuk
    Salam cikgu,
    Pisang nipah jenis ni mmg jarang org tnm. Mgkn tiada nilai komersial spt spesis pisang nipah yg lain spt pisang abu. Pisang nipah ni mengambil masa yg lama utk matang dn masak.

    ReplyDelete