Sunday, February 14, 2010

Remilang @ Beremi

Inilah rupa pokok remilang atau beremi. Ia dimakan sebagai ulaman.

Nama Botani : Portulaca
Nama Lain : Beremi, pucuk sepit

Pengenalan

Remilang atau juga dikenali dengan nama beremi dan pucuk sepit merupakan tumbuhan yang hidup meliar di persisiran pantai. Ia mampu hidup di dalam air dan di atas tanah. Ada juga yang ditanam di kawasan rumah untuk dijadikan ulam kerana khasiatnya. Ia mempunyai pelbagai khasiat kepada manusia untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Kegunaan

Pokok remilang yang biasanya dimakan sekali dengan akarnya dipercayai dapat menghilangkan ketagihan rokok, menyembuhkan asma dan merawat penyakit pada paru-paru. Oleh kerana pokok beremi mudah layu dan rosak, inisiatif telah diambil oleh Persatuan Nelayan Kuala Kedah (PNKK) untuk mengawet pokok remilang sebelum dijual dengan menjadikannya sebagai jeruk. Jeruk remilang ini dapat mengekalkan nutrien dalam jangka masa yang lebih panjang. Pokok remilang diawet atau dijeruk menggunakan cuka, garam serta gula. Ia dapat mengekalkan kerangupan, tekstur dan rasanya seperti asal.

No comments:

Post a Comment