Sunday, December 13, 2009

Ubi Keledek

Pokok ubi keledek


Nama botani : Ipomoea batatas
Famili : Convolulacea
Nama lain : ubi jalar, ubi jawa, ubi ketela, ubi setela(stello) dan ubi rambat

Pengenalan

Keledek adalah sejenis ubi yang banyak digunakan untuk membuat pelbagai jenis makanan dan kuih muih. Pokok jenis menjalar ini boleh dibiakkan melalui ubi dan keratan batang. Keseluruhan pokok ini mengandungi getah.

Kegunaan

Keledek juga ada nilai dalam perubatan tradisional. Ianya boleh mencerahkan mata dan mengubati penyakit bisul. Ubi keledek ada berbagai varieti. Ubi keledek manis rasanya, ia baik untuk penghadaman serta berkesan untuk mengatasi masalah rabun pada waktu malam, sekaligus mencerahkan mata. Pucuk keledek juga boleh dimasak lemak.

Ubi keledek kaya dengan karbohidrat, karotena, selulosa dan musin(sejenis protein). Ia boleh menguatkan limpa dan perut serta merangsangkan pengaliran tenaga. Daun keledek dapat digunakan untuk merawat penyakit bisul iaitu dengan menumbuk daun keledek hingga lumat sebelum ditampal ke mata bisul.

No comments:

Post a Comment