Wednesday, November 11, 2009

Pegaga

Pokok Pegaga

Nama botani : Centella asiatica
Famili : Apiaceae
Nama Lain : Pennywort (Inggeris), Pegagan (Filipina), Buabok (Thailand), Ching Chow Sui (Cina), Mandookaoarni (Sanskrit), Gotu cola (India)

Pengenalan
Pegaga berasal dari Asia dan Afrika Timur. Pegaga biasanya tumbuh liar di kawasan lembab seperti tepi sungai atau taliair. Kebanyakan spesis pegaga mampu tumbuh di kawasan terbuka tetapi ada juga yang memerlukan teduhan sederhana. Pegaga biasanya tumbuh menjalar di atas tanah dan setiap ruas batang akan mengeluarkan akar. Daunnya berbentuk seperti ginjal dengan bahagian tepi licin atau bergerigi mengikut spesis pegaga tersebut.
Kegunaan
Seluruh bahagian pegaga iaitu daun, tangkai, batang, bunga, buah dan akar mempunyai banyak kegunaan dan khasiat tinggi. Pegaga dimakan untuk beroleh umur yang panjang dan awet muda apabila mengamalkan pengambilan pegaga dalam gizi harian mereka. Pegaga mengandungi banyak sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi ciri-ciri anti bakteria, antispasma, antiintinflamasi, hipotensif dan insektisid.

Pegaga juga digunakan sebagai agen antialergi, antikanser, antidiarea, antidisenteri, perangsang pembuangan urin, hipotensif, stimulan, tonik menyejukkan badan, mengeluarkan batu karang, penawar kencing berdarah, kusta, gonorea, luka, kudis dan sakit kerongkong.

No comments:

Post a Comment