Monday, November 23, 2009

Kerkut

Buah kerkut

Nama Botani : Flacourtia Jagomas
Nama Lain : Kekut

Pengenalan

Buah yang seakan buah plum ini rasanya masam manis dan sedikit kelat. Buahnya sebesar guli kaca, berwarna hijau ketika muda. Sesiapa yang pernah makan buah ini sudah pasti tahu cara untuk membuatkan buah lebih manis dan kurang rasa kelatnya. Caranya, dengan menguli buah yang sudah masak dengan menggunakan kedua tapak tangan sehingga ia menjadi lembut. Buah yang jadi model dalam foto tu dah selamat dimakan. Sedap!

4 comments:

  1. waahh Pokok Kekut....lama tok tengok..kalu jupo poon tokcey pokok kekut ni..

    ReplyDelete
  2. Pokok kekut ni bakal pupus suatu masa nti. Lo ni pn payoh doh nok jupo pokok kekut.

    ReplyDelete
  3. Saya pernah alami menggentel kekut. Sedap dan seronok. Tapi org KL tal kenal buab ni.

    ReplyDelete